Follow me...

donderdag 18 april 2013

Pesto van radijsblaadjes

Radijsblaadjes zijn heerlijk geurig

Dit recept is geïnspireerd op een recept van Valérie Cupillard voor de biowinkelketen La Vie Claire, en het heet daar pesto de fanes de radis. Klinkt een stuk poëtischer. Zelf maak ik al sinds jaar en dag soep van deze blaadjes - een traditioneel Frans recept, bosje blaadjes koken met een aardappel, wat zout en desgewenst wat laurier en/of thijm en/of knoflook, dan pureren - die heerlijk aromatisch zijn, en waarvan de smaak doet denken aan die van raapstelen. Die zijn natuurlijk ook verwant aan de radijs.

Ik heb Cupillards recept iets aangepast op grond van wat er in mijn voorraadkast lag.
- 1/2 eetlepel olie (naar keuze);
- 2 bosjes radijsblaadjes, gewassen en gedroogd;
- 2 sjalotjes (of bosuitjes), gesnipperd;
- stukje (1,5 - 2 cm) verse gemberwortel, geraspt;
- 1 teen knoflook, geraspt of uitgeperst;
- een takje verse rozemarijn (alleen de blaadjes!), fijngeknipt;
- 3 eetlepels amandelpoeder (gemalen blanke amandelen), geroosterd in een droge koekenpan.
paar eetlepels water;
Zout (of dieetzout), peper naar smaak.

De linkerblaadjes wel, de rechter niet.
Zoek de blaadjes even uit, verwijder de lelijke (en daartoe reken ik ook de dikke, hartvormige blaadjes), was de blaadjes en droog ze in een slacentrifuge en vervolgens in een schone theedoek. Heel erg droog hoeven ze niet te zijn, maar ook niet kletsnat.

Verwarm de olie in een pannetje met dikke bodem (en liefst een anti-aanbaklaag). Ik heb kokosolie gebruikt, maar olijfolie is ook prima - of walnootolie, ze sesamolie, ze geven allemaal een net iets ander accent. Laat de sjalotjes in de warme olie 'smelten' en licht kleuren, voeg dan de gember, knoflook, rozemarijn en tenslotte de raapsteelblaadjes toe. Roerbak tot de groene blaadjes zacht zijn. Haal van het vuur.



Rooster de amandelpoeder/gemalen amandelen in een droge koekenpan (dat gaat héél snel, blijf er bij!) en giet deze over in een mengbeker. Doe het 'groene' mengsel erbij, voeg een paar eetlepels water toe en mix tot een sjeuiig geheel. Proef en voeg zout en peper toe naar smaak. Doe de pesto over in een brandschoon glazen potje, sluit af en bewaar in de koelkast.

Smaakt heerlijk op geroosterd brood of op crackers, geeft pit aan een wrap of kan worden gebruikt als dip of als toevoeging aan een dressing.

Variaties

- Gebruik (deels) citroensap in plaats van water;
- Vervang het amandelpoeder (of de gemalen amandelen, dat is hetzelfde) door in een droge koekenpan geroosterde en vervolgens fijn gehakte of gestampte blanke amandelen, pijnboompitten, of pompoenpitten.
- Voeg wat kaas toe: geitenkaas of andere zachte kaas. De pesto smaakt heel lekker in combinatie met kaas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten