Follow me...

Appelmoes

Appel en kaneel, dat is het...

Appelmoes maken is wel het simpelste dat er is. En praktisch iedereen vindt het lekker. Hoewel... Laatst las ik in een recept van Henja Schneider (Trouw, zaterdag 19 januari 2013) over een meisje dat alleen maar haar bord wilde leegeten als alles bedekt was onder appelmoes. Henja haar best doen om een prachtige, originele, gekruide appelmoes te maken, die goed paste bij de vispie, haar hoofdgerecht in dit recept. Wat zei het verwende nest? 'Het is geen echte appelmoes.' En waarom niet? 'Echte appelmoes komt uit een pot.' Je zou ze toch wat. (Overigens vond mijn opa vroeger dat 'echte' sperziebonen uit een blik kwamen. Hij was woedend toen ik een keer lekkere verse sperzieboontjes voor hem gekookt had...) Henja had gelukkig de tegenwoordigheid van geest om te zeggen dat ze dan ook geen appelmoes had gemaakt, maar appelsaus. Nou, vooruit, dat kon er mee door.

Het appelmoesrecept dat ik hier geef, is het meest basic dat je kunt bedenken. Het is ook snel klaar - en lekker natuurlijk, lekkerder dan appelmoes uit een pot (die ik persoonlijk niet te eten vind en doorgaans veel te zoet, maar dat is een kwestie van smaak...).

Voor deze eenvoudige appelmoes neem ik goudreinetten (Belles de Boskoop) of wat in Frankrijk 'canada' heet, grijze reinetten, die zijn ietsje zuurder dan de Belles de Boskoop. Beide soorten koken het snelst tot moes. Persoonlijk vind ik suiker volstrekt overbodig - maar ik doe er wel wat kaneel in om de smaak toch enigszins te verzachten.

Verder houdt de een van gladde, zelfs gepureerde appelmoes, de ander heeft er liever nog wat bubbeltjes en stukjes in - een moes van het soort dat in Nederland 'compote' heet (in Frankrijk heet elke moes compote, ook de Nederlandse 'compote', als u me nog kunt volgen).

3-4 flinke goudreinetten, geschild, van klokhuis ontdaan en in kleine stukjes gesneden (snij de lelijke plekjes weg). Hoe kleiner de stukjes, hoe minder lang de kooktijd.
1 volle theelepel (teaspoon of cuiller à café, 5ml) kaneel in poedervorm of 1-2 stokjes.

Doe de appel en de kaneel in een pan met een bodempje water (niet meer dan een vingerdikte, een pinkdikte misschien). Zet op het vuur en draai dat laag zodra de appels beginnen te borrelen. Laat de appels zachtjes koken tot ze uiteenvallen zodra je er met een (houten) lepel in roert - en soms al zonder dat. Afhankelijk van de appels en de grootte van de stukjes duurt dat zo'n 10-15 minuten. Neem de pan van het vuur en roer of klop de appels met een houten lepel tot de moes de gewenste consistentie heeft. Pureren kan ook. Proeven en eventueel op smaak maken met wat suiker (maar pas op: de moes wordt minder zuur naarmate ze afkoelt).

- Variaties: andere appelsoorten, steviger en/of zoeter. Die geven een meer 'comptoe'-achtige appelmoes.
- Voeg wat gemalen of gestampte cardamom, anijszaad, kruidnagel, nootmuskaat, zwarte peper toe (in zeer kleine hoeveelheden!) voor een gekruide appelmoes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten