Follow me...

donderdag 15 september 2011

Adukibonen-stoofpot



Soms is iets zo ontzettend lekker, dat je ’t gewoon moet delen. Ook al zit er verder geen bijzonder verhaal omheen, geen reis, geen gebeurtenis, alleen maar een gerecht.
Deze ‘adukibonen-stoofpot’ is geïnspireerd op de ‘adzukibeans stew’ van Ruth Tal Brown en Jennifer Houston in hun mooie boek ‘Fresh at Home’. Maar het is wel iets anders geworden, al was het maar omdat ik bepaalde groenten, kruiden en specerijen in huis had en andere niet. Ik heb het gerecht deze keer wel met een beetje zout gemaakt, maar je kunt dat gemakkelijk weglaten, is mijn ervaring. Het is lekker met (volkoren) rijst, maar zeker ook met aardappelen, pasta, quinoa, couscous of wat dan ook. En je kunt het natuurlijk ook met andere bonen maken – en met andere groenten. Ik heb er cantarellen ingedaan, omdat dit het seizoen ervoor is, maar je kunt ook andere paddenstoelen nemen, of ze weglaten.
Wel, ik heb van dit gerecht genoten - en ik hoop dat u er ook van zult genieten.

Voor 3 à 4 personen:
2 eetlepels olijfolie:
1 ui, gehalveerd en in dunne (halve) ringen geschaafd of gesneden;
4 tenen knoflook, geperst;
2-3 cm verse gemberwortel, geraspt;
100 g cantarellen, in kleine stukjes;
1 ½ stengel bleekselderij, in dunne plakjes geschaafd of gesneden;
4 wortels (bospeen), in dunne plakjes geschaafd of gesneden;
½ venkelknol, in dunne plakjes geschaafd of gesneden;
4 flinke koppen gekookte adukibonen (uit blik, of zelf geweekt en gekookt; neem in dit laatste geval 1 flinke kop, zo’n 200 ml, gedroogde bonen; het volume verdubbelt na een nacht weken en nog eens na het koken*);
¼ liter water of groentenbouillon (of het kookwater van de bonen);
1 blikje tomatenpuree;
250 g kerstomaatjes of mini-romaatjes;
bouquet garni (thijm, laurier, peterselie en desgewenst rozemarijn en salie);
1 theelepel (5 ml) cayennepeper of chilipoeder (facultatief; gebruik paprika als u niet tegen cayennepeper kunt, of neem er minder van als u niet van pittig houdt);
½ theelepel (2,5 ml) gemalen kaneel;
½ theelepel (2,5 ml) gemalen fenegriek;
1 theelepel couscouskruiden;
1 flinke theelepel (5 ml) tamarindepasta (eventueel te vervangen door rasp en sap van ½ citroen);
½ theelepel (2,5 ml) (selderij)zout (grof zeezout gemengd met hetzelfde volume gedroogd selderijblad); dit is facultatief, u kunt het vervangen door gewoon (zee)zout, of helemaal weglaten:
1 theelepel (5 ml) tamari of shoyu of sojasaus (facultatief).

Verhit de olijfolie in een grote wok met anti-aanbaklaag. Doe de uiringen erin, roerbak ze een minuut of twee op hoog vuur, tot de uien beginnen te carameliseren. Draai het vuur laag, voeg knoflook en gember toe. Laat op laag vuur sudderen, onder af en toe omroeren, terwijl u de andere groenten schoonmaakt. Voeg de cantarellen toe en het bouquet garni, roerbak weer even op hoog vuur, dan weer laag. Doe hetzelfde voor de andere groenten. Voeg de andere kruiden toe, de tamarindepasta (of de citroen) en desgewenst het zout en de tamari. Roerbak nog een paar minuten op hoog vuur, draai het vuur dan weer laag. Voeg de bonen toe, met het kookwater als u ze zelf hebt gekookt, of anders ¼ liter bouillon of water. Voeg een blikje tomatenpuree toe, plus nog wat water om de laatste restjes puree uit het blikje te halen. Roerbak weer een minuutje of zo op hoog vuur. Draai het vuur dan weer laag, doe een deksel op de wok en laat het geheel nog een minuut of tien sudderen.

*Adukibonen smaken van zichzelf nergens naar. Daarentegen nemen ze heel goed de smaak aan van alles wat je erin doet. Ik heb ze gekookt in ruim water, met 2 geplette tenen knoflook, 3 laurierbladen, een flinke theelepel (5 ml) lavas en een halve theelepel selderijzout (grof zout, gemengd met hetzelfde volume gedroogde selderij). Dertig minuten koken, in het kookwater laten afkoelen.

1 opmerking:

  1. Variatie. Heb dit gerecht onlangs (sept-okt 2013) weer eens gemaakt, nu met aubergine en courgette (1 kleine van ieder; geschild en in plakken gesneden) in plaats van de paddestoelen en wortels. Verder hetzelfde. Was ook erg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen