Weer zo'n wat-heb-ik-nog-in-mijn-koelkast-salade, of, zoals mijn madame (toen ik, lang geleden, jeune fille au pair was) het noemde, une salade fous-y tout (smijt alles er maar in). De foezietoesalade dus.
In deze heb ik 'gesmeten':
- Handje sugar snaps
- Blikje 200 ml zwarte boontjes,uitgelekt en afgespoeld
- Handje tuinerwten/doperwten (uit de diepvries)
- 6 groene asperges, harde stukje verwijderd, schuin in stukjes van plm 2-3 cm gesneden
- 3/4 winterpeen, geraspt
- 1 klein zoetzuur appeltje, of 1/2 grote, in stukjes (hoeft niet geschild)
- 3 bladeren Romeinse sla, gewassen, gedroogd en in stukjes gescheurd
- 1 el zwarte olijven (facultatief
- Sesamzaad
- Pignons de pin (pijnboom pitten), in droge koekenpan geroosterd
- Peterselie of koriander
- facultatief: za'atar
Citroënvinaigrette:
- Sap van 1/2 citroen
- 1 el appelazijn
- 1 tsp agavesiroop of vloeibare honing
- Mespunt zout
- Peper uit de molen
- 1 tsp mosterd (Dijon)
- 4 el olijfolie
Erwten en sugar snaps met een bodempje water opzetten (liefst op de stoom), 3 min koken/stomen, asperges toevoegen, nog 3 min stomen, dan afgieten en afspoelen.
In een schaal doen, andere ingrediënten toevoegen (t/m olijven).
Vinaigrette maken: citroen, azijn, siroop of honing, zout, peper, mosterd, kloppen, al kloppend olie beetje bij beetje toevoegen. In een potje doen en schudden mag ook. Als het wat veel is, haal er dan 2-3 eetlepels vanaf en bewaar voor een volgende salade.
Doe de vinaigrette over de salade, meng, voeg sesamzaad en pijnboompitten toe ( of andere noten) en op het laatst de peterselie en/of koriander.
Strooi er eventueel een lepeltje za'atar (mengsel van dille, sesam, thijm, sumac...) over.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten