Follow me...

zaterdag 22 oktober 2016

Gemberkoekjes




‘Verslavend.’ Zo noemde iemand eens deze gemberkoekjes en ik beschouw dat als een compliment. Ik heb trouwens nog nooit meegemaakt dat iemand ze niet lekker vond. Over het algemeen gaan ze er bij mijn gasten in als Gods woord in een ouderling - en ik beken dat ik zelf ook wel moeite heb om eraf te blijven...
Het heeft wel even geduurd voor ik ze perfect bros had, niet hard en niet taai, precies zoals ik ze wilde hebben... en dan hoef je ze maar in een vreemde oven te bakken, of het wordt weer niks. Het luistert dus nogal nauw, de combinatie van temperatuur en tijd. Terwijl het deeg op zich zo ontzettend makkelijk te maken is... Dát kan in ieder geval haast niet mislukken. En voor de rest is het een kwestie van geduld. 
Begin met een kleine hoeveelheid (of maak een grote hoeveelheid deeg en vries in wat je niet in één keer gebruikt - zie hieronder voor tips) en noteer precies de temperatuur van je oven en de baktijd. Deze koekjes zijn zó lekker (zelfs als ze ‘mislukt’ zijn - en dat is dan weer een troost) dat ze het proberen en experimenteren waard zijn.
O ja, en het is in oorsprong een recept van Heidi Swanson (101cookbooks.com), uit haar meest recente kookboek, Near and Far (2015). Zij heeft een uitstekende smoes om steeds weer deze koekjes te bakken: ze zegt dat ze helpen om lange vluchten te doorstaan en geen hoofdpijn te krijgen... Maar wij hebben geen smoezen nodig, wel?

Nodig voor ongeveer 50 - 60 koekjes (afhankelijk van de grootte)


  • 250 g boter, op kamertemperatuur
  • 165 g (witte of lichtbruine basterd)suiker
  • 500 g bloem (patent)
  • 20 g gemalen gember
  • 1/2 theelepel* kardamom (facultatief)
  • 1 1/2 eetlepel* natriumbicarbonaat (baksoda)
  • 2 1/1 theelepel* bakpoeder
  • 1/4 theelepel* (of een mespunt) zout
  • 250 ml (ongeveer 1/4 pot) vloeibare honing
  • 2 eetlepels* stroop (ik gebruik dadelstroop - te koop bij Turkse winkels -, maar je kunt ook gewoon pannenkoekenstroop nemen)

Bereiding

Een standmixer (zoals Kitchen Aid) is handig, maar met een handmixer gaat het ook. Pas op met de keukenmachine-met-mes: dan wordt de boter gauw té romig.
  • Klop de boter met de suiker licht en romig.
  • Meng intussen alle (andere) droge ingrediënten: (gezeefde) bloem, gember, kardamom (indien gebruikt), baksoda en bakpoeder,  zout.

  • Voeg de droge ingrediënten, al kloppend, in een paar keer toe aan het boter-suikermengsel, tot alles goed door elkaar zit. Het ziet er dan uit als een soort kruimeldeeg. Voeg, al kloppend, de honing en de stroop toe. Nu wordt het een zacht, maar geenszins vloeibaar deeg. Als het aan de vloeibare kant lijkt, helpt het om het een tijdje in de koelkast (of kort in de vriezer) te zetten.

  • Voorverwarm de oven op 180⁰ (heteluchtoven: 160⁰). Bedek een of twee bakplaten (afhankelijk van de hoeveelheid koekjes die je wilt bakken; er gaan er ±16 op een plaat) met bakfolie of bakpapier.
  • Zet een kommetje koud water klaar en – desgewenst – een schepje om bolletjes meloen te steken (of een heel kleine ijslepel).
  • Maak van het deeg bolletjes ter grootte van een kleine (gepelde) walnoot. Met natte handen gaat het makkelijker en met een hulpmiddel als bovengenoemd gaat het nog makkelijker (doop dat dan ook wel regelmatig in het kommetje water), maar het gaat natuurlijk ook met alleen je vingers. Zorg wel dat je handen niet te warm zijn (of dat het deeg koud is). Het deeg dat je niet gebruikt, kun je prima invriezen (zie hieronder).
  • Zet de bolletjes op bakplaat of bakplaten en zorg dat ze goed uit elkaar liggen: ze dijen wat uit omdat ze platter worden.
  • Plaats de bakplaat of -platen in de oven als deze op temperatuur is. Baktijd 12-14 minuten, afhankelijk van de oven. De onderkant mag een beetje (niet té) donker zijn, de bovenkant is, als het goed is, nog een beetje zacht. Niet zo zacht dat je echt een deuk in de koekjes kunt maken, maar wel zo dat het koekje nog een heel klein beetje meegeeft.
  • Zet dan de oven uit en laat de koekjes nog 1-2 minuten nagaren (niet langer).
  • Haal de bakplaat of -platen uit de oven en laat de koekjes nog een minuut of 3-4 zo staan. Dan zijn ze, als het goed is, precies zo bros als je ze wilt hebben en laten ze ook meteen los als je er een spatel onder schuift.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
  • Doe de koekjes, zodra ze op kamertemperatuur zijn, meteen in een luchtdichte pot of trommel (behalve de exemplaren die je gelijk serveert en ook zelf gaat opeten natuurlijk…). Zo blijven ze minimaal een week lekker vers.




Invriezen


Ik vries het deeg in nadat ik er bolletjes van gemaakt heb en doe die in ijsblokjesdozen. Er zijn er zelfs met deksel, die zijn het handigst (maar die vind je niet het hele jaar door). Anders kun je er ook plastic folie over doen. En als je geen (of niet genoeg) ijsblokjesdozen hebt, kun je de bolletjes in een ‘gewone’ plastic doos doen en ze scheiden door middel van repen bakpapier. Als je geen mogelijkheid hebt om de bolletjes van elkaar gescheiden te houden, doe dan geen moeite en vries het deeg gewoon in als één bal (of twee-drie kleinere ballen, ieder in een apart doosje).  
Zo kun je telkens naar behoefte een lading koekjes bakken en die lekker vers opdienen. Veel succes ermee!

Variaties

  • Ik gebruik basterdsuiker vanwege de smaak, maar gewone tafelsuiker is ook goed.
  • Experimenteer eens met verschillende soorten stroop en/of (vloeibare) honing.
  • Vervang desgewenst de suiker door zoetstof (bv stevia).