Follow me...

vrijdag 16 juni 2017

Lauwwarme pompoensalade


Dit recept komt uit de New York Times. Sam Sifton schreef het op, maar hij had het weer van een New Yorks restaurant, dat Houseman heet.
Het is verschrikkelijk lekker, een combinatie van zoet(ig), zout en zuur, smeuiige pompoen, stevige feta en knapperige nootjes en granaatappelpitjes; sommigen zouden dit 'een explosie van smaken' noemen. Hoe dan ook, ontploffen doet dit gerecht niet. Maar de kans is wel groot, dat het snel op is...

Nodig voor 4-6 personen


  • Ongeveer 1 kg pompoen - bij voorkeur kabosha (grote groene pompoen), anders hokkeido (kleine oranje) of butternut (flespompoen); liever niet de bruine pompoen, die in het Frans potimarron heet (ter onderscheiding van de 'gewone', oranje potiron); die is erg vezelig
  • ongeveer 75 ml olijfolie (extra vergine)
  • 1 flinke venkelknol, heel dun geschaafd (met mandoline of kaasschaaf of dunschiller)
  • 5 el gedroogde cranberry's
  • 5 el witte wijnazijn
  • sap van 3 limoenen
  • kneepje vloeibare honing, naar smaak
  • 1 flinke theelepel* sumac (Turkse winkel)
  • 200 g feta, verbrokkeld
  • 3 el granaatappelpitjes
  • 3 el gepelde pistachenootjes (en/of pijnappelpitten)
  • flinke handvol kleingesneden of -geknipte (blad)peterselie
  • muntblaadjes van 3-4 takjes, fijngescheurd of geknipt
  • handje fijngesneden of -geknipte verse koriander (deze kun je er eventueel ook apart in een schaaltje bij serveren; niet iedereen houdt van koriander)
  • (grof) zout (bijvoorbeeld fleur de sel, of Maldon)
  • peper uit de molen

Bereiding


  • Week de cranberry's in de witte wijnazijn.
  • Rooster de pistachenoten (en/of de pijnappelpitten) in een droge koekenpan; blijf erbij, het gaat snel!
  • Voorverwarm de oven op 220 graden.
  • Snijd de pompoen open, haal de pitjes eruit en snijd het vruchtvlees in niet te dikke plakken, Schillen hoeft niet (tenzij er lelijke 'wratten' of anderszins lelijke stukjes op zitten. snijd die dan weg. Leg de plakken op een ovenbakplaat en besprenkel ze met olijfolie (of kwast ze in). Wees niet bang om genereus te zijn met de olie, je kunt de stukken later altijd weer deppen met keukenpapier. 
  • Laat de pompoen garen in het midden van de oven (of de bovenste helft) in ongeveer een half uur. De plakjes moeten zacht zijn, maar het mag geen puree worden.
  • Laat ze afkoelen, dep ze zo nodig met keukenpapier en snijd of knip ze eventueel in kleinere stukjes.
  • Doe de pompoen in een slakom, voeg de venkel, de feta, de geweekte cranberry's, de granaatappelpitjes en de pistachenoten (en/of de pijnappelpitten) erbij, strooi er de sumac over. Voeg de honing toe aan het limoensap, giet dat over het salademengsel, roer goed door. Strooi er de fijngeknipte peterselie, munt en koriander over. Voeg flink wat peper uit de molen toe. Proef en strooi er desgewenst wat grof zeezout over (niet te veel, de feta is al zout).
  • Roer nogmaals door.
  • Serveer. Eet het als voorgerecht of als hoofdgerecht. Met een 'gezond' toetje als yoghurt, platte kaas, skyr en/of fruit is dit een volledige maaltijd.