Follow me...

zondag 14 april 2013

Lekkere restjes (1) Gegratineerde Aardappelpuree

Onlangs las ik  in de krant dat 40 procent (!) van onze voedingsmiddelen in de vuilnisbak belandt – bij de boer, bij de detailhandel, maar vooral bij de consument. Bij onszelf dus. Dan ben je geneigd te denken: Maar bij mij niet! Toch... Restjes worden (veel te) snel weggegooid en de houdbaarheidsdatum nemen we maar al te vaak veel te letterlijk. We hebben ook nog een neus, en ogen om te controleren of iets nog wel of niet eetbaar is, toch?

Daarom in deze rubriek wat restverwerking. Om te beginnen: praktisch alle restjes groenten (en gekookte aardappelen…) zijn te verwerken in soepen. Bladgroenten en tomaten kunt u beter pureren. Voeg aan die puree de stukjes stevige groenten (wortels, selderij, koolraap, enzovoorts) toe, en de erwten of bonen die u nog mocht hebben staan. Ook mais doet het altijd wel goed in soep. Voeg desnoods nog wat kruiden, peper of (voorzichtig!) zout toe – of andere kruiden, als u niet bang bent om te experimenteren: laurier bijvoorbeeld, of kruidnagel, dat geeft altijd wel wat pit. Komijn doet heel goed bij koolsoorten, kerrie is ook een optie. Varieer naar hartenlust!

Vandaag dus aardappelpuree, die in de oven een mooi korstje krijgt.
Natuurlijk, je kunt een restje aardappelen altijd opbakken, maar dit is weer eens wat anders. En met een frisse, groene salade – of een gemengde salade – heb je zo weer een heerlijk hoofdgerecht. Vlees of vis is er niet eens bij nodig, de kaas en de melk verschaffen eiwitten en calcium.

De hoeveelheid benodigde ingrediënten is afhankelijk van de hoeveelheid (gekookte) aardappelen.

- Rest(je) gekookte (liefst kruimige) aardappelen;

- Boter of margarine (een paar dobbelsteentjes);

- (soja-) melk (een kopje is meestal meer dan genoeg);

- 1-2 eetlepels geraspte kaas (bijvoorbeeld Parmezaanse kaas, of pecorino, of Gruyère, of gewoon pittige Goudse kaas – wat u maar in voorraad hebt)


Voorverwarm de oven op 200 graden. Prak de aardappelen fijn met een pureestamper of –knijper. Roer er een klein klontje boter door en dan, op een heel laag vuur en op een plaatje, beetje bij beetje de (soja-) melk, tot u een luchtig maar niet al te vochtig geheel hebt. Zout, peper naar smaak en een mespuntje nootmuskaat toevoegen. Meng met ½ tot 1 eetlepel geraspte kaas (even proeven). Roer/klop alles nog eens goed door (kan prima met een houten lepel, maar mag met een klopper) en doe het mengsel dan over in een ingevette ovenschaal. Strooi de andere helft van de geraspte kaas eroverheen. Doe er desgewenst een paar kleine kloddertjes (theelepeltjes) boter of margarine op. Plaats de schaal op de bovenste richel van de oven. Na 20-25 minuten moet alles goed heet zijn en een mooi korstje hebben. Als u het gerecht te bleek vindt, zet dan de schaal nog een paar minuutjes onder de gril. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten