Follow me...

Maten en gewichten

Voor het volume, hanteer ik de internationale (vooral Angelsaksische) standaard:


  • 1 eetlepel (el) = 15 ml
  • 1 theelepel (teaspoon, tsp of tl) = 5 ml (tenzij anders vermeld). Deze komt ook overeen met de Franse cuiller à café (koffielepel). Wij Nederlanders zijn de enigen met zo'n klein theelepeltje.
  • 1/2 theelepel = 2,5 ml
  • 1/4 theelepel = 1,25 ml


1/2 theelepel zout komt meestal neer op zo'n 4-5 gram.

Er zijn setjes maatjes verkrijgbaar, bij alle kookwinkels of - afdelingen (ook bij Hema en AH, bijvoorbeeld). En hetzelfde geldt voor de 'cups'.

Voor bloem geven Engelstalige (zeker Amerikaanse) recepten vaak alleen het volume, niet het gewicht. Waar mogelijk, heb ik wel geprobeerd dat in gewicht te vertalen, maar soms is het volume belangrijker. En het gewicht kan variëren als het volume hetzelfde blijft (en andersom natuurlijk), naar gelang bv de soort bloem die je gebruikt.


  • 1 kop/cup = 240 ml
  • 3/4 kop/cup = 180 ml
  • 2/3 kop/cup = 160 ml
  • 1/2 kop/cup = 120 ml
  • 1/3 kop/cup = 80 ml
  • 1/4 kop/cup = 60 ml


Er bestaan, naast setjes met 1, 1/2, 1/3 en 1/4 kop, maatbekers die het volume aangeven in zowel 'cups' of 'koppen' als in ml/dl/l.
Er bestaan zelfs weegschalen die ook het volume weergeven. Voor de zekerheid:

1000 milliliter (ml) = 100 centiliter (cl) = 10 deciliter (dl) = 1 liter (l)

Amerikanen gebruiken ook het begrip 'eetlepels' voor boter en zelfs een voor ons mysterieuze hoeveelheid als 'stick' (nog steeds voor boter). Die gebruik ik niet, evenmin als ounces (oz). Die heb ik dan vertaald naar ons decimale stelsel.