Follow me...

dinsdag 19 juli 2016

Auberginecheesecake (naar Ottolenghi)

Aubergine cheesecake, met tomaatjes en verschillende soorten verse kaas... en za'atar.


Ja, dit is weer een van die perfecte recepten van chef Yotam Ottolenghi, uit Plenty More, net als de bloemkoolcake. Groenten, eieren, kaas, verse kruiden - en een oven, dat is wat je nodig hebt. Prima als hoofdmaaltijd (met een frisse, groene of gemengde salade), of als (meeneem-)lunch. Op kamertemperatuur of koud, uit de koelkast. Het kan allemaal. Het heeft even wat tijd nodig (twee keer drie kwartier in de oven), maar dan héb je ook wat. Onlangs heb ik hem gemaakt voor Thuisafgehaald.nl (jacqwess) en hij beviel weer erg goed, zoals gelukkig tot nu altijd. 


Nodig voor 4 grote of 6 of meer kleinere porties

·        2 middelgrote aubergines, in schuine plakken van 1,5 à 2 cm
·        65 ml olijfolie (en nog wat extra om de schaal in te vetten)
·        150 g kleine romaatjes of cherrytomaatjes, in de lengte gehalveerd
·        3 grote of 4 middelgrote (biologische of vrije uitloop-) eieren
·        150 g feta, verbrokkeld
·        150 g roomkaas
·        60 ml (4 afgemeten eetlepels*) crème fraîche of slagroom
·        10 g verse origanoblaadjes, gescheurd (of tijmblaadjes, of heel fijn geknipte rozemarijnblaadjes)
·        1 1/2 theelepel* za’atar (mengsel van tijm, sesam en dille, soms ook met sunac, verkrijgbaar bij Turkse of Marokkaanse winkels; je kunt het ook zelf maken)
·        zout en (vers gemalen) peper

Bereiding

·        Voorverwarm de oven op 210  C/turbo 190   C/gas 6,5.
·        Plaats de aubergineschijven op een met bakpapier of -folie bedekte bakplaat. Kwast ze genereus in met 60 ml olijfolie. Sprenkel er ½ theelepel* zout en flink wat peper op. Laat 40 minuten bakken, tot ze goudbruin en gaar zijn. Dep af met keukenpapier en laat afkoelen.
·        Draai de oventemperatuur terug tot 170 C/turbo 150 C/gas 3,5.
·        Bekleed een ovenschaal (vierkant 20 – 22 cm diameter, rond 22-24 cm diameter) met stevige aluminiumfolie en kwast die in met olijfolie.
·        Mix de eieren, de verbrokkelde feta, roomkaas en room, met flink wat vers gemalen zwarte peper uit de molen, zo mogelijk in een staande mixer (type KitchenAid), anders met een handmixer. Het moet een tamelijk gladde, dikke pap worden.
·        Plaats de aubergineschijven zoveel mogelijk rechtop of schuin in de ovenschotel. Doe er de halve tomaatjes tussen. Strooi de helft van de origano erover. Giet dan het kaas-eimengsel er overheen, en strooi de andere helft van de origano eroverheen. De aubergines en tomaatjes mogen er best bovenuit piepen, integendeel, dat staat mooi.
·        Plaats de schotel in de oven en bak hem zo’n 35-45 minuten (afhankelijk van je oven). De bovenkant is dan goudbruin en als je er met een spies of mes in prikt, komt die/dat er schoon uit.
·        Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Haal de cheesecake met aluminium en al uit de ovenschaal. Snijd in parten (4 als het een hoofdmaaltijd is, maar de cheesecake kan ook in kleinere stukken: hij is behoorlijk machtig. Meng de za’atar met de overgebleven 1 ½ theelepel* olijfolie en kwast daarmee en bovenkant en zijkanten van de taart in.

Als hoofdgerecht, heerlijk met een frisse, groene salade.

Variaties

·        Vervang de origano door verse tijmblaadjes of heel fijngeknipte rozemarijnblaadjes;
·        Geen za’atar te krijgen? Gebruik dan tijm en/of sesam.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten