Follow me...

donderdag 22 september 2011

Fous-y tout salade met venkel, wortel, selderij, tomaat en tonijn

Er zijn van die dagen die zo rommelig verlopen dat je naderhand niet kunt navertellen wat je hebt gedaan - terwijl je, op de een of andere manier, toch de hele dag bezig bent geweest. Maar niets verloopt zoals je gepland had, er dienen zich voortdurend kleine klusjes aan die 'echt', 'nu' moeten - en de grote blijven liggen. So be it.
Op zo'n dag moet je niet ook nog hoeven nadenken over de maaltijd. Grijpen wat voorhanden ligt, combineren wat er te combineren valt - en klaar.

Toen ik au pair was in Bretagne (ik zal niet zeggen hoe lang geleden...), maakte mijn 'Madame Françoise' graag een salade die ze 'fous-y tout' noemde. Dat klinkt als foezietoe en als zeventienjarige kersvers uit Nederland moet je op zo'n moment wel even nadenken. Het betekent zoveel als 'smijt alles er maar in'. Alles wat je voorhanden hebt, alles wat maar enigszins bij elkaar past. Het resultaat kan verrassend zijn. Het werkt voor salades, en ook voor soepen.

Vanavond heb ik dus weer eens een fous-y tout salade gemaakt. Ik had een rest quinoa (met rozijnen, pompoenpitten en pittige kruiden) staan, nog wat gekookte krieltjes (geen bio, dit keer, die kun je zo lekker met schil en al eten) en verder venkel, bleekselderij en wortel. En nog wat romeinse sla. En van die heerlijke coeur-de-boeuf tomaten, die ik een paar dagen geleden, groen nog, bij Marqt had gekocht en intussen een prachtige rode kleur hadden verworven. Oja, en een blikje Albucore tonijn (verantwoord gevangen...) waardoor (rode kater) Hannibal meteen in een luid jammeren - miauwen kon je het niet meer noemen - uitbarstte. Nog wat kappertjes uit de koelkast, een halve citroen en een heel klein beetje walnootolie voor de vinaigrette en de aardappeltjes. En een restje dille.

Het resultaat was bijzonder smakelijk. En zo eindigde een onbevredigende dag toch nog goed.
De kappertjes en de tonijn uit blik maken dit ongeschikt voor wie natriumarm moet eten; laat bij een natriumarm dieet de kappertjes weg  en vervang de bliktonijn door verse, gegrilde tonijn.
De quinoa kun je vervangen door rijst, gierst, couscous, bulgur, of welke graansoort dan ook. Maar dan is het misschien niet glutenvrij meer (check op livaad.nl).

Voor 2 porties
1/2 venkel
1/2 tot 1 stengel bleekselderij
2 (bos) worteltjes
3-4 blaadjes (romeinse) sla
1/2 blikje (Albucore) tonijn, uitgelekt
5-6 eetlepels gekookte quinoa
1 theelepel (teaspoon, 5 ml) kappertjes
2 eetlepels (walnoot)olie
1/1 citroen, uitgeperst
1 eetlepel dille, fijngeknipt
facultatief: 1 mespuntje (natriumarm) (zee)zout
peper uit de molen

Schaaf of snijd de venkel, selderij en wortel in flinterdunne plakjes en meng ze dooreen. Leg daarop de tonijn en de kappertjes. Ontdoe de tomaten van schil en pitjes (even in heet water leggen, dan is de schil er zo af; pitjes kun je er zo uitknijpen) en snijd het vruchtvlees in blokjes. Leg die op het mengsel. Was en droog de sla, houd nog even apart.
Warm de quinoa iets op, dan wordt ze iets ruller.
Maak een vinaigrette door 1/2 uitgeperste citroen en 1 eetlepel (walnoot) olie dooreen te kloppen, eventueel met een mespuntje zout. Giet dit over het rauwkostmengsel. Voeg peper toe naar smaak. Strooi er dille overheen en hussel dooreen.
Leg de in stukken gescheurde sla op de borden, schep in het midden een paar eetlepels quinoa op. leg daarop het slamengsel. Garneer met de intussen (bijna droog) gebakken of in de oven geroosterde aardappeltjes (1 eetlepel olie is ruim voldoende: kwast de piepertjes ermee in, zet ze met een takje rozemarijn een klein halfuurtje in de oven (zo'n 200 graden), of in een koekenpan of wok op laag vuur, onder voortdurend omdraaien). De oven is verreweg het makkelijkst als u intussen de salade in elkaar wilt kunnen 'smijten'. Dep ze tenslotte droog met keukenpapier.

Coeur-de-boeuf tomaten



Geen opmerkingen:

Een reactie posten