Follow me...

maandag 19 september 2011

Courgettesalade


Weinig gerechten zijn zo simpel als de courgettesalade en kunnen zo gemakkelijk bij tal van gerechten gegeten worden. Lekker fris, calorie-arm (maar rijk aan diverse vitaminen en mineralen) en versatile, zoals de Britten zeggen, veelzijdig dus.

1 middelgrote of 2 kleine courgette(s)
1/2 citroen of limoen
Peper uit de molen
1/2 glas fijngeknipte peterselie (desgewenst gemengd met basilicum, oregano, dille, munt en/of dragon)
1/2  theelepel sumac (Turkse of Marokkaanse winkel)
Facultatief: olijfolie

Boen de courgette(s) schoon, snijd ze in niet te dunne plakjes die u – als ze heel groot zijn – halveert of vierendeelt.
Kook de groente in de magnetron met een heel klein bodempje water (3-4 minuten) of op het fornuis (10-12 minuten op de stoom). Courgettes koken gauw tot pap, houd ze dus goed in de gaten. Laat de courgettes, als ze gaar zijn, uitlekken. Doe ze in een slakom, meng met de uitgeperste citroen of limoen, de kruiden, de sumac, geef een paar draaien aan de pepermolen en voeg (eventueel op het bord) wat olijfolie toe. Deze salade kan koud of warm gegeten worden, maar is het lekkerste lauwwarm of op kamertemperatuur.