Follow me...

vrijdag 25 augustus 2017

Salade niçoise

Vers geplukte tomaten... substantieel bestanddeel van de salade niçoise...

Niets is zomerser dan een lekkere, voedzame salade, zeker als die oorspronkelijk uit het gebied rond Nice komt.
Van oorsprong was dit gerecht trouwens een armeluisgerecht. Piepers, een restje tonijn - dat deze vissers waarschijnlijk altijd wel hadden - en wat 'groene bonen' (haricots verts), die bepaald niet de luxe-uitstraling hadden die ze hier in Nederland hebben, geïmporteerd als ze zijn uit Kenya of uit Egypte. Daar was het gewoon de plaatselijke groente, precies zoals onze sperziebonen. Dan nog wat tomaten, een hard eitje, eventueel nog een stukje ansjovis, wat olijven en wat men nog meer in huis had. En dat was het. Er 'hoort' dus eigenlijk helemaal geen sla in. Maar lekker is dat wel, en ach, wat kan het ons schelen, of het precies overeenkomt met het oorspronkelijke recept. Eén enkel recept was er trouwens toch nooit, zoals voor alle traditionele gerechten geldt. Hier volgt dus gewoon een recept voor salade niçoise à la Jacqueline - zoals je er ongetwijfeld ook weer jouw recept van zult maken.

Nodig voor 4 personen


  • 1 blik (MSC-gecertificeerde en dolfijnvriendelijke) tonijn (op water), uitgelekt en in kleine stukjes gebroken;
  • 500 g vastkokende aardappelen (in de schil gekookt), in plakjes of partjes;
  • 500 g sperziebonen, schoongemaakt, desgewenst in tweeën gebroken en (kort, zo'n 15 minuten) gekookt;
  • 4 hardgekookte eieren, gepeld en in partjes of plakjes;
  • 20 cherrytomaatjes, gehalveerd. of grotere tomaten, in plakjes/partjes);
  • 1-2 kleine Turks komkommertje(s) (of 1/2 gewone komkommer), in plakjes;
  • 1 rode paprika, pitjes en zaadlijsten verwijderd, in kleine reepjes;
  • 1/2 krop sla, of zoveel als je lekker vindt - krulsla, lollo rosso, kropsla, romeinse sla, of een mengsel - wat je maar wilt (gewassen. gedroogd en gescheurd);
  • 1 handje olijven, naar keuze;
  • 1 blikje of 1 potje ansjovis, uitgelekt (indien gewenst);
  • handje fijngeknipte peterselie en basilicum.

  • Voor de vinaigrette:
  • 2 el* balsamico-azijn;
  • zout, peper;
  • 1 flinke theelepel* Dijon-mosterd;
  • 4 el* olijfolie (extra-vierge);
  • facultatief: scheutje zure-granaatappelsiroop.

Bereiding


  • Doe alle ingrediënten voor de salade in een ruime slakom;
  • Maak de vinaigrette: doe de ingrediënten in een kom of potje (met goedsluitend schroefdeksel), in bovengenoemde  volgorde, en klop ze goed tot de vinaigrette dikker wordt (of sluit het potje en schud flink); proef en voeg eventueel nog wat zout, peper, olie, et cetera toe. 
  • Schenk de vinaigrette over de salade en schep om. Meteen opdienen. Heerlijk met vers stokbrood of pain de campagne of een ander goed, knapperig brood.