Follow me...

GroentenbouillonIn veel recepten staat ‘groentenbouillon’ als ingrediënt. Dat heb ik eigenlijk altijd grote onzin gevonden: gewoon water, met wat (selderij-)zout en een bouquet garni (tijm, laurier en peterselie en eventueel een takje rozemarijn) geven echt genoeg smaak. En dat is hoe dan ook veel lekkerder dan bouillon van een blokje. Maar soms heb je behoefte aan ‘echte’ groentenbouillon, aan de volle smaak van vers getrokken groenten, het aroma van de verse kruiden. Zeker als je niet lekker bent, kun je van een kop groentenbouillon enorm opknappen.

En het is een fluitje van een cent om te maken. Maak een grote pan bouillon en vries die in kleine porties in, dan heb je altijd ‘echte’ groentenbouillon bij de hand. Zeker met een stukje (stok-)brood erbij is het een oppepper van jewelste. En als een recept om ‘groentenbouillon’ vraagt, zit je nooit onthand…

Voor een grote pan (3-4 l) bouillon):
3 prei (wit én groen), goed gewassen en klein gesneden
6 stengels selderij, met blad en al; goed gewassen en klein gesneden
1 grote winterwortel, of 2-4 (al naar gelang de grootte) kleinere wortels, schoongeborsteld of geschild en in plakken
1 kleine ui, geschild en in stukken
(facultatief) 1 meiraapje, schoongeboend en in stukken
1 bouquet garni, met 3-4 laurierbladen, 3-4 takjes tijm, 1 takje rozemarijn, een klein bosje peterselie, eventueel een blaadje salie, alles goed samengebonden
(in een thee-ei of theebuiltje bijvoorbeeld) 4 kruidnagels, 1-2 peulen cardamom (facultatief), ½ el zwarte peperkorrels
(facultatief) 1 el (selderij-)zout

Doe de (gewassen, gesneden) groenten in een grote pan (3-4 l), giet er water bovenop zodat alles goed onder staat, breng het geheel aan de kook en laat een half uur koken. Normaal gesproken hoor je groenten zo kort mogelijk te koken, om zowel de ‘bite’ als de vitaminen te behouden, maar in dit geval mag de groente best zacht zijn – je eet ze toch niet op, althans niet in deze vorm – en de vitaminen gaan gewoon het bouillonwater in.

Vis de kruiden eruit en gooi ze weg. Schenk de bouillon door een zeef in een andere pan of in dozen om in te bewaren/in te vriezen. Proef of er zout bij moet (dit kan ook op het moment dat u de bouillon gaat gebruiken) en voeg dat zo nodig toe.

De groenten kunt u weggooien. Maar u kunt er ook overheerlijke koekjes (muffins, cakejes of cake) van bakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten