Follow me...

donderdag 7 mei 2015

Kidneybonen wokgerecht



Kidneybonen met o.a. selderij, venkel, wortel, zoete aardappel en tomaat, hier geserveerd met cottage cheese, augurk en munt
Bonen en andere peulvruchten zijn een bron van eiwitten en van vezels - om maar een paar van de goede eigenschappen te noemen. 

Daarnaast zijn ze gewoon lekker en heel erg veelzijdig. Je kunt ze mixen met alle mogelijke groenten, ze passen in vrijwel alle soorten keukens: van Westers tot Oost-Aziatisch. En er zijn zo ontzettend veel soorten bonen verkrijgbaar! Die smaken toch allemaal weer wat anders.

Het adukibonenrecept was en is een groot succes, in mijn familie en ook op deze blog. Daar ben ik blij mee, zelf vind ik het tenslotte ook erg lekker. 

Nu wilde ik toch eens een variatie daarop. Vandaar nu maar eens kidneybonen. Je kunt ze kant-en-klaar in blik kopen, natuurlijk, maar eigenlijk zijn zelfs bonen lekkerder wanneer je ze zelf kookt. En het is ook nog eens vele malen goedkoper. 
Kidneybonen lijken op bruine bonen, maar ze zijn roder, met een wit plekje, en hebben - vandaar de naam - de vorm van mini-niertjes. Behalve eiwitten en vezels bevatten ze ook veel vitamine B (met name B1),  en mineralen: calcium, ijzer, fosfor, foliumzuur, magnesium en vooral kalium. Kortom, een bron van gezondheid! En nog lekker ook...
Voor dit recept heb ik de bonen gemengd met de groenten en kruiden die ik in huis had. Zo gaat dat meestal. Dat betekent ook dat je naar hartenlust kunt variëren! In dit geval heb ik gekozen voor een lichtzure/frisse variant, met tamarinde en (zure) granaatappelsiroop. 

Voor 3 - 4 borden heb je nodig: 


  • 1 kop (240 ml) gedroogde kidneybonen (of een blik bonen)  


  • Kokosolie (of andere olie: zonnebloemolie, sesamolie)
  • 1 ui, gepeld en gesnipperd 
  • 2 tenen knoflook, geperst 
  • 1 stukje gember, geschild en geraspt


  • Stengel selderij, in dunne plakjes
  • Venkelknolletje, in dunne plakjes (het groen en de stelen mogen in de fous-y-tout-soep)
  • Wortel, in dunne plakjes 
  • Zoete aardappel, in stukjes 
  • Doosje cherry tomaatjes  (250 g)
  • 1-2 takje(s) curry leaves  (toko)
  • 1 el tamarinde (toko, of Surinaamse, Turkse of Marokkaanse winkel)
  • Scheutje zure granaatappelsiroop (pomegranate sour, Turkse of Marokkaanse winkel)
  • (warm) water
  • zout en peper


Specerijenmengsel (een kant-en-klaar mengsel, ras-el-hanout (couscouskruiden) of garam masala ('kerrie') mag ook): 
1/4 teaspoon (0,125 ml) van elke soort - (of meer, maar hoe dan ook alles in gelijke hoeveelheden):
  • Kaneel 
  • komijnzaad of - poeder
  • Mosterdzaad 
  • Koriander, gemalen 
  • Piment 
  • Cardamom 
  • Ras-el-hanout of garam masala

Hiervan gebruik je maar een klein deel; de rest bewaren in een goed afgesloten potje.

Desgewenst : 
  • handje cashew- of andere noten
  • Peterselie e/of verse munt, en/of verse koriander, fijngeknipt

Bereiding


Begin met de kidneybonen. Zet  de bonen een avond tevoren in de week, in ruim water. Spoel ze de volgende dag af (ze zijn dan in volume verdubbeld), zet ze op met vers water, ook weer zo dat ze heel ruim onderstaan. Neem dus een grote pan, de bonen gaan nog eens in volume verdubbelen. Kook de kidneybonen gaar met een bouquet garni (2 laurierbladen, takje rozemarijn, paar takjes tijm, paar takjes peterselie, alles bijeengebonden) en (desgewenst) een klein beetje zout. Dat duurt wel ongeveer een uur. Ze moeten nog wel wat beet hebben, mogen niet tot pap gekookt zijn.
Laten afkoelen. Afgieten, water bewaren.

Verhit 1-2 eetlepels olie in een grote wok, roerbak de ui een paar minuten tot hij kleurt, voeg dan de knoflook en de gember toe. Zorg dat de groenten gesneden klaar staan, en houd wat (warm) water achter de hand voor als de boel zou gaan aanbakken. Nergens voor nodig om meer olie toe te voegen, water werkt perfect. Doe achtereenvolgens de selderij, venkel, en wortel in de wok, schep even een minuutje of zo om voordat u de volgende toevoegt. Voeg 2 theelepels van het specerijenmengsel en de curry leaves toe alsmede de tamarinde en de granaatappelsiroop, doe een deksel op de pan (kijk of hij niet droog dreigt de koken, voeg zo nodig wat water toe), draai het gas laag en laat het geheel een minuut of vijf sudderen. Voeg dan de zoete aardappel toe, roerbak een paar minuten, doe weer de deksel erop (en kijk of er water bij moet) en laat weer een minuut of tien op laag gas sudderen. De groenten moeten dan bijna gaar zijn. Doe dan de bonen en de gewassen tomaatjes erbij, roerbak weer een paar minuten,tot de tomaatjes barsten.

Proef en maak op smaak met zout en peper. Doe er eventueel nog wat meer siroop bij, of specerijen, of wat u wilt. Voeg op het laatste moment de noten en op het bord de peterselie en/of koriander toe.

Serveer met bijvoorbeeld een (Poolse!) augurk (met dille en knoflook), wat
cottage cheese of eet er een hartig groentenbroodje bij. U kunt er ook nog wat van deze tomatensaus overheen doen of op het bord ernaast leggen.

Variaties:

  • vervang de tamarinde door citroensap (1/2 citroen) of citroenrasp
  • vervang de granaatappelsiroop door balsamico azijn
  • voor de niet-vegetariërs: bak er spekjes bij uit...
  • eet er rijst bij (maar pas op: dan wordt het wel héél koolhydraatrijk...).