Follow me...

zondag 3 mei 2015

Variatie op de fous-y-tout-soep/saus met peterselie

Variant: maaltijdsoep met rijst, tomatenpuree, peterselie en nog veel meer...
Toevallig net deze variatie uitgeprobeerd op de fous-y-tout-soep van september 2014. Het blijkt weer een erg lekkere variant te zijn.

In dit geval had ik aan de peterseliestelen nog wat stronkjes van witlof en de harde (maar wel geschilde en in kleine stukjes gesneden) uiteinden van asperges toegevoegd. Plus wat basilicumblaadjes (in dit geval uit de vriezer).

Als verdikkingsmiddel een handje rijst gebruikt.

Net genoeg water om de groenten onder te laten staan.

Deze soep heeft wel ruim  een half uur gekookt. Na het pureren bleek dat hij érg dik was. Ik heb een (klein) blikje tomatenpuree toegevoegd, goed geroerd, nog eens de staafmixer erdoorheen, geproefd en ontdekt dat dit ook als een heerlijke saus gebruikt kon worden. Een paar bakjes saus ingevroren, één bakje in de koelkast (voor een restje pappardelle), aan de overgebleven soep wat water toegevoegd, nog wat meer fijngesneden basilicum en een handje tuinerwtjes (diepvries; maar vers is natuurlijk nóg lekkerder).

Proeven en op smaak maken met (selderij-)zout en peper (en eventueel chilipeper).

Met fijngesneden peterselie en desgewenst nog andere tuinkruiden, plus wat geraspte peccorino, plus een sneetje geroosterd brood, werd het toch weer een maaltijdsoep... En dan te bedenken dat ik eigenlijk geen zin had om te koken! Maar het was ook zó makkelijk...

Nog even alle ingrediënten op een rijtje:

  • Een paar handenvol peterseliestelen, in stukjes geknipt; 
  • 1 stengels bleekselderij,  met blad, klein gesneden; 
  • geschilde en kleingesneden uiteinden van 6 asperges; 
  • 2 stukjes witlofstronk,  klein gesneden; 
  • handje rijst; 
  • 1 bouquet garni met peterselie, 1-2 takjes tijm, takje rozemarijn,  paar blaadjes salie en vooral 4 laurierbladen, alles goed samengebonden;
  • 2 tenen knoflook, in kleine stukjes gehakt; 
  • Stukje gember (3-4 cm), geraspt en door de knoflookpers gehaald;
  • Paar blaadjes basilicum; 
  • (Selderij-)zout, zwarte peper uit de molen; desgewenst chilipeper;
  • blikje tomatenpuree;
  • basilicum, peterselie, fijngeknipt;
  • geraspte kaas (bv peccorino) (weglaten in de vegan en lactosevrije versie);
  • desgewenst: tuin-/doperwtjes (handje).

Bereiding:

Alle ingrediënten t/m zout en peper in een pan doen, net bedekken met water, aan de kook brengen en een half uurtje laten doorkoken.
Bouquet garni verwijderen, de rest pureren.
Tomatenpuree toevoegen, proeven en op smaak maken.
Desgewenst een bepaalde hoeveelheid saus eraf nemen en in potjes bewaren (al dan niet in de vriezer). De rest (indien gewenst) aanlengen met water, opwarmen met de tuinerwten (als het verse zijn, moeten ze wel een kwartiertje koken, anders hoeven ze alleen maar opgewarmd).

Serveren:

Met fijngesneden peterselie en desgewenst nog andere tuinkruiden, plus wat geraspte peccorino, plus een sneetje geroosterd brood, of crackers.