Follow me...

zaterdag 2 mei 2015

Hartige broodjes ('patties')

De patties, net uit de oven. Muffins op de achtergrond.
Kale is zo langzamerhand ook tot de superfoods gaan behoren,  net als gojibessen of chiazaad. In heel veel Amerikaanse  (Californische) recepten kom je het tegen - in soepen, salades en wat je maar wilt.
Ook Heidi Swanson  (101cookbooks.com), een van mijn favoriete kookschrijfsters (en fotografen) maakt er veelvuldig gebruik van.
Lang heb ik me afgevraagd of we in Nederland een equivalent hadden van kale - tot ik er achter kwam dat het nog het meest overeenkomt met boerenkool  (inderdaad supergezond, vol vitamine C zoals alle donker gekleurde groenten), of anders met de tegenwoordig ook wel in Nederland verkrijgbare zwarte of palmkool. Ook lekker, maar vele malen duurder,  dus waarom zou je?

Voor dit recept heb ik dus gewone boerenkool gebruikt en zelfs  - gemak dient de mens - (een restje) boerenkool die ik gesneden en wel had gekocht. Het is allang niet meer zo dat je pas boerenkool eet wanneer 'de vorst eroverheen is geweest' en alleen hartje winter. Boerenkool is grote delen van het jaar verkrijgbaar. Maar u kunt hem desgewenst vervangen door een andere soort  (ook rode) kool (mits fijn gesneden/geraspt) of zelfs door spinazie of andijvie, al slinken die veel meer. Ik zou er dus 2× zoveel van nemen en goed laten slinken en uitlekken, anders wordt de boel te nat.

Een ander begrip dat Heidi Swanson hanteert, is dat van patties. Dat zijn een soort hartige koekjes of broodjes, een beetje tussen blini's en somoza's in. Je kunt ze eventueel in een koekenpan bakken, maar in de oven heb je niet alleen minder vet nodig, je kunt er zo 12 of meer tegelijk maken zonder dat je ernaar hoeft om te kijken. Heidi Swanson bakt ze in soorten en maten en gebruikt ze als vliegtuigsnack  (op Amerikaanse vluchten krijg je zelden of nooit een gratis maaltijd) of als meeneemlunch. Heb ik ook wel gedaan en dan blijkt ook nog dat ze dagen lekker blijven  (in de koelkast) en dat je ze ook nog eens heel goed kunt invriezen.

Ik heb al veel van Heidi's patties-recepten  (min of meer) nagemaakt en kon dit recept met boerenkool dus ook vrij makkelijk in elkaar zetten.

Voor een dozijn boerenkoolkoekjes of kale patties :


  • 125 g gesneden boerenkool
  • 125 g rijst
  • 1/4 l water  (of 2× volume rijst )
  • 2 knoflooktenen, uitgeperst
  • 2 cm gember, geraspt en geperst
  • 1 groot of 2 kleine laurierbladen



  • 4 eieren
  • 150 g cottage cheese  (uitgelekt of Turkse cottage cheese)
  • 2-3 el geraspte kaas



  • 150 g kikkererwtenmeel
  • 75 g tapiocameel
  • 2 tsp = 4 theel = 10 ml baking soda
  • Mespunt zout 
  • Sumac naar smaak  (Turkse winke)
  • Peper
  • 1 tl (1/2 tsp) komijn (zaad of gemalen)



  • 3 el fijngeknipte peterselie
  • Blaadjes van 3 takjes tijm en 1 takje rozemarijn,  fijngeknipt



  • Oven (voorverwarmd op 200°)
  • 2 bakplaten bedekt met bakfolie of bakpapier, of 12 ingevette muffinvormpjes


Voorverwarm de oven op 200°.
Breng de boerenkool met de rijst, knoflook,  gember en laurierblad en 1/4 l water aan de kook. Roer af en toe door, zodat de rijst geregeld in contact is met het water. Laat 10 minuten koken  (de boerenkool is dan flink geslonken en zo goed als gaar, het water is bijna geheel verdampt -maar net niet helemaal; pas op voor aanbranden ). Draai het gas uit en laat zo staan. Vergeet niet voor gebruik het laurierblad eruit te halen!  

Klop de eieren goed los, klop de cottage cheese erdoorheen en vervolgens de geraspte kaas.
Meng in een andere kom alle droge bestanddelen (meel, baksoda, specerijen) Spatel deze vervolgens door het ei-kaasmengsel, of klop voorzichtig  (en kort!) met de beslag-garde. Roer /spatel het boerenkool-rijstmengsel erdoor. Het moet nu een dik beslag zijn dat niet meteen uitloopt,  ongeveer als een cakebeslag. Is het te dun, voeg dan wat meel toe. Is het te dik, klop of roer er nog een ei door.
Roer /spatel de fijngeknipte verse kruiden erdoor. Proef en maak zo nodig op smaak met meer specerijen en /of (dieet-)zout.

Maak kleine hoopjes op de met bakfolie of bakpapier bedekte bakplaten (niet te dicht bij elkaar, het loopt nog wat uit), of vul de muffinvormpjes.

Zet de bakplaten of muffinvormpjes in de oven  (niet te laag, niet te hoog) en kijk na 20 minuten of het goed is. Een patty of muffin moet nogal elastisch aanvoelen als je hem van boven iets indruk, vooral niet hard zijn  (dan is-ie droog), maar een satéprikker moet er wel droog uit komen.
Laat even afkoelen en haal de koekjes /broodjes dan van de bakplaat of uit de vormpjes.
Ze kunnen warm, koud of alles daar tussenin gegeten worden, als onderdeel van een maaltijd  (ook lekker bij soep) of als snack. Gewoon droog, of met een dipsaus of cottage cheese of cream cheese... Varieer naar wens!
Hetzelfde recept, maar dan in de vorm van (mini-)muffins. Ze zijn vrij machtig, maak ze dus niet te groot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten