Follow me...

woensdag 8 april 2015

Komkommersmoothie met yoghurt, munt en peterselie

soupe au concombre à la menthe et au fromage blanc
Een verfrissend voorgerechtje of apéritif dat ik gepikt heb van de Franse culinaire website Atelier des chefs, waar het heel chic soupe de concombre à la menthe et au fromage blanc heet. Ik heb het een ietsiepietsie aangepast, onder andere door er behalve munt ook peterselie aan toe te voegen. Vanwege de smaak en de kleur, maar ook omdat peterselie een superfood par excellence is. Heux!

De gegeven hoeveelheid is voor 6 glaasjes. U kunt natuurlijk ook de helft maken. Of juist meer. Het is ook ideaal om van tevoren te maken voor een buffet.

U hebt nodig:

  • 2 komkommers
  • 200 g volle (b.v.Franse) kwark of dikke (Griekse, Bulgaarse, Jersey) yoghurt (of, in geval van een lactose-intolerantie, soja-yoghurt)
  • 6 takjes verse munt
  • 1 eetlepel grofgeknipte of gesneden peterselie
  • 1 el water
  • Piment d’Espelette (indien voorhanden), paprika mag ook of eventueel chilipeper
  • Zout en peper naar smaak


Snijd de komkommers in de lengte doormidden. Verwijder de zaadlijsten (een appelboor is heel handig hierbij). Snijd de komkommer in kleine blokjes. Houd 24 blokjes apart.

Haal de blaadjes munt van de takjes, maar houd de topjes apart. Scheur de blaadjes grof, doe ze met de komkommer, de peterselie, de kwark of yoghurt en 1 el water in een blender of de kom van een staafmixer. Tot een smoothie mixen/blenden. Op smaak maken met zout, peper, en piment d’Espelette dan wel paprika of chilipeper. Giet het mengsel in 6 glaasjes. Garneer met de apart gehouden topjes van de muntplantjes. Schuif de apart gehouden blokjes komkommer op 6 tandenstokers en garneer de smoothies daarmee ( u kunt de blokjes komkommer natuurlijk ook, zoals op de foto hierboven, gewoon op de smoothie leggen). Heerlijk als licht voorafje of aperitiefje.

Munt geeft ook smaak aan een karaf koel water.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten