Follow me...

zondag 14 juni 2015

Chutney van ui, perzik en druiven

Het is weer de tijd van het jaar waarin er volop (zacht) fruit is - en dus is het ook weer de tijd voor jams en chutneys.
Die druiven horen er eigenlijk niet bij, wat het jaargetijde betreft. De waarheid is dat iemand ze voor me had meegebracht en hoewel je een gegeven paard niet in de bek behoort te zien,  vond ik ze eigenlijk maar zozo - druiven die de wereld over hadden gereisd waren het en dat was te proeven. Of eigenlijk viel er niet zo heel veel te proeven. Er moest dus iets mee gebeuren. Die perziken en nectarines daarentegen waren geurig,  zacht en smakelijk. 

Je kunt chutney en  de aanverwante pickles eigenlijk met van alles en nog wat maken - fruit, (stevige) groentensoorten, alleen maar ui, je kunt het zo gek niet bedenken. Belangrijk is dat er zowel zoet als zout als zuur in zit. En liefst iets pittigs. Honing is een uitstekende zoetaker, maar je kunt natuurlijk ook gewone (of bruine of witte basterd-, of palm-) suiker - of (dadel- of appel/peren-) stroop nemen. Voor zuur zorgt azijn, citroen, sinaasappel - of, in dit geval, mosterdzaad. Voor de pit: gember, chili, vers of gedroogd (poeder of vlokken), alle soorten peper(s). Zout kun je eventueel vervangen door dieetzout of door natriumarme ketjap.

Kortom, de variatiemogelijkheden zijn legio. Zelf zal ik dezer dagen ook flink gaan variëren. Er liggen nog mango's en abrikozen rijp te worden op de vensterbank...

Nodig:

  • Olie om uien te fruiten 
  • 2 uien 100 g, gehalveerd en in fijne plakjes
  • 2 nectarines,  4 wilde perziken 250 g
  • 1 tros druiven 100 g
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 2 cm gember fijngehakt
  • 3-4 curry blaadjes  (toko - bij voorkeur vers)
  • 2 kaneelstokjes 
  • 4 kruidnagels, 4 cardemonpeulen, 1/2 tsp mosterdzaad, fijngestampt in vijzel
  • 1 teaspoon salt (= 5 ml)
  • 1 mespuntje chilipoeder
  • Peper uit de molen 
  • 6 volle eetlepels honing

Bereiding

Ui zacht laten worden in olie, knoflook en gember erbij, specerijen en curry leaves toevoegen,doorroeren, fruit toevoegen.
Doorroeren,  even doorkoken,  honing erbij.
Doorkoken tot alles zacht is  (plm 30 min), af en toe roeren.
Kaneelstokjes eruit halen,  even pureren  (niet heel fijn). In brandschone potjes doen, tot de rand vullen, goed afsluiten, omgekeerd laten afkoelen.
De chutney is meteen al lekker, maar wordt nog lekkerder als je de potjes één of (beter) twee weken laat staan voordat je ze opent. De smaken mengen zich zodoende nog beter.