Follow me...

maandag 20 juli 2015

Chutney van uien en watermeloen


Weer een chutney. Ja, het gasformuis draait overuren, de potjes zijn niet aan te slepen (gelukkig heb ik nog een flinke voorraad...).

Mijn Turkse groenteboer/kruidenier Nuri Genco ziet me vaker dan ooit. Kilo's fruit haal ik er vandaan, plus alle benodigde andere ingrediënten (ja, sommige producten komen van de biologische Marqt of Moeder Natuur, dat dan weer wel).


Kortom, het is zomer, er is volop heerlijk fruit en daar moet je van profiteren.

Nodig voor 4-5 potten (afhankelijk van de inhoud)

  • 850 g gepelde uien  (ong. 1 kg)
  • 4 knoflook 
  • 3 cm gember 
  • olie

  • 1/2 watermeloen, in kleine blokjes (niet te dun schillen!)
  • 4 jalapeño pepers, van zaadlijsten en zaadjes ontdaan, in stukjes
  • 2 laurierbladen  
  • 4 takjes rozemarijn, heel fijn geknipt
  • 4 kruidnagels, geplet in vijzel
  • 4 cardamom, geplet in vijzel 
  • 2 theelepels (teaspoons) = 2 x 5 ml selderijzout (of dieetzout voor een natriumarm dieet)
  • 80 g rozijnen
  • peper uit de molen
  • 5 el honing + 1 el dadelsiroop 
  • sap van 1 citroen 
  • scheut (plm 2 el)  zure-granaatappelsiroop (bij de Turkse kruidenier)


Bereiding


Verhit de olie (neem een soort die niet al te uitgesproken van smaak is, dus kokosolie, zonnebloemolie, koolzaadolie of iets dergelijks, geen olijfolie) in een pan met dikke bodem. Fruit de uien op laag vuur, tot ze zacht en heel licht gekleurd zijn. Dat duurt even met deze hoeveelheid, zeker een kwartier. Roer regelmatig. Voeg intussen knoflook en gember toe, blijf roeren.

Voeg de andere ingrediënten toe als de uien heel zacht (= doorschijnend) en heel licht gekleurd zijn. Roer door. Laat het geheel nog zo'n 15-20 minuten pruttelen, tot alles zacht is. Proef en voeg eventueel meer zout en/of peper toe.

Haal de pan van het vuur. Verwijder de laurierbladen.


Schep de chutney in brandschone potten, vul ze tot aan de rand. Draai de deksels er goed op, dompel de potten ondersteboven even in kokend water (om chutney aan de buitenkant te verwijderen) en laat de potten omgekeerd afkoelen. De chutney is het lekkerst als je hem 1 tot 2 weken ongeopend laat staan (mag ondersteboven, hoeft niet). Ongeopend blijft ze wel een half jaar houdbaar, geopend 1-2 weken in de koelkast.

Variaties

  • Vervang de dadelsiroop door stroop, esdoornsiroop, of een extra eetlepel honing.
  • Vervang de zure-granaatappelsiroop door balsamico azijn.
  • Vervang de rozijnen door cranberry's, vers (of diepvries) of gedroogd.