Follow me...

dinsdag 21 juli 2015

Frambozen-perensaus

Broodpudding (zie recept ) met Frambozen-perensaus

Deze saus heb ik gemaakt toen de frambozen in de aanbieding waren en ik wat teveel gekocht had… De peren bleven ook bijna langer liggen dan nodig. Vandaar dat dit ook een vorm van ‘restverwerking’ was – maar dat hoeft natuurlijk niet.

Voor een jampot vol:



  • 200 g frambozen;

  • 2 niet al te grote peren, geschild, van klokhuis ontdaan en in stukjes;

  • 2 eetlepels honing

  • 1 flink stuk (3-4 cm) verse gemberwortel, geraspt (en dan liefst nog het raspsel door een knoflookpers gedrukt – maar dat hoeft niet per se);

  • ½ theelepel kaneel;

  • 1 eetlepel geleisuiker (om jam mee te maken).


Doe de frambozen, peren, honing, gember en kaneel in een pannetje en breng aan de kook. Laat alles een minuut of 10 doorkoken, tot het fruit heel zacht is, of met een houten lepeltje geplet kan worden. Voeg de geleisuiker toe, kook nog 1 minuut door. Haal van het vuur af en giet de saus door een fijne zeef (vanwege de pitjes in de frambozen) over in een brandschone jampot. Schroef de deksel erop, laat op z’n kop afkoelen. Bewaar in de koelkast, hij blijft geopend wel een paar weken goed en ongeopend maanden...

Variaties:


  • Vervang de peren door (verse of gedroogde) abrikozen of perziken, door appel of door banaan (in dit laatste geval zou ik er minder honing door doen). 
  • Vervang de frambozen door ander zacht, rood fruit.