Follow me...

donderdag 4 augustus 2016

Amandel- or hazelnootkoekjes
Nou, vooruit, omdat jullie ze zo lekker vinden, deze little boobies (sorry, ik noem ze zo omdat ik ze daarop vind lijken…). En omdat ze zo snel op gaan, en supermakkelijk te maken zijn. En omdat ze ook wel enigszins gezond – enfin, niet helemaal ongezond – zijn, want het amandel- of hazelnootmeel dat erin zit, is behoorlijk rijk aan eiwitten en mineralen. En omdat je (een deel van) de suiker kunt vervangen door stevia. Maar de lekkerte is toch het voornaamste argument. 

NODIG VOOR 15 – 20 KOEKJES (AFHANKELIJK VAN DE GROOTTE)
2 grote (Vrije Uitloop-) eieren (of 3 kleine)
130 gram suiker (deels te vervangen door stevia)
140 gram tarwebloem (patent)
75 gram amandel- of hazelnootmeel (of een combinatie van beide)
¼ theelepel zout
theelepel kardemom
theelepel bakpoeder
¼ theelepel amandelessence
15 – 20 hele amandelen, hazelnoten of (zoals hier) pinda’s

Bakplaat, bekleed met bakpapier of bakfolie
Kommetje koud water
Facultatief: meloenlepel of kleine ijslepel

BEREIDEN
Klop de eieren met de suiker, tot het een dikke romige massa is.
Meng bloem, amandel- of hazelnootmeel, zout, kardemom, bakpoeder, en zeef dit mengsel boven de kom met de eieren, al kloppend (dit is het makkelijkst met een standmixer of keukenmachine, maar met een handmixer lukt het ook).
Voeg de amandelessence toe.

Verwarm de oven voor op 180⁰ C (turbo: 160⁰ C) en bekleed een bakplaat met bakpapier of bakfolie.
Zet een kommetje koud water neer.

Vorm, met natte handen ( en desgewenst met behulp van een ook nat gemaakte meloen- of ijslepel) bolletjes van het deeg, van ongeveer 2 tot 2,5 cm diameter. Leg ze ver uiteen op de met bakpapier of -folie beklede bakplaat (niet meer dan 4 op een rij en niet meer dan 4 rijen). Gebruik zo nodig 2 bakplaten of bak de koekjes in 2 keer, of vries de niet gebruikte bolletjes in.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven. Zet de keukenwekker op 12 minuten. De onderkant en rand moeten dan licht goudbruin zijn, de bovenkant héél licht beige. De koekjes zijn gaar als ze stevig (= niet slap) aanvoelen, maar niet hard zijn. Als ze nog slap zijn (als je er een deukje in kunt duwen), laat ze dan nog een paar minuten in de oven staan (niet langer, en blijf er bij, het gaat razendsnel).
Haal de bakplaat uit de oven, laat de koekjes nog een paar minuten op de plaat afkoelen, en leg ze dan op een rooster om helemaal af te koelen. Serveer ze op een glazen of keramieken schaaltje (van metaal worden ze slap) en bewaar wat er over is in een luchtdicht afgesloten pot. Dan blijven ze wel een dag of 4-5 goed. Mochten ze toch zacht worden: heel even (enkele minuten) oppiepen in de oven (140 – 160 graden C).

VARIATIES
Voeg een theelepel gemberpoeder toe
Doe citroenrasp door het deeg
Combineer hazelnoot- en amandelmeelGeen opmerkingen:

Een reactie posten