Follow me...

zondag 14 april 2013

Lekkere restjes (2) Pastasalade


Pasta eet gemakkelijk weg, maar je maakt er ook gauw te veel van. Laatst had ik ongeveer de helft van een pak (250 g) tagliatelle over, en om nou wéér dezelfde pasta met dezelfde groenten-tomatensaus te serveren… Dus een pastasalade voor de lunch gemaakt, waar ook nog een heel klein restje vis-uit-de-oven in kon. (De saus heb ik in een 'fous-y-tout'-soep verwerkt...)

Voor ongeveer 2 kop gekookte pasta:

- 2 wortels, flinterdun geschaafd;

- 1 mini-komkommertje, geschaafd;

- klein restje vis (witte vis, tonijn, wat u maar hebt; vis mag ook uit blik; olie of water dan wel eerst goed afgieten);

- 5-6 kleine trostomaatjes, in partjes;

- pakje groene asperges (alleen de punten; verwerk de rest in soep);

- 5-6 blad van een stevige sla, bijvoorbeeld Romeinse sla; gewassen, gedroogd en in kleine stukjes gescheurd;

- peterselie, bieslook en desgewenst andere tuinkruiden (dragon, basilicum), fijngeknipt of -gehakt;

- 1 rijpe (Hass) avocado, geschild en in plakjes.


Voor de dressing
- 1 citroen;

- 1 eetlepel (liefst Dijon of Zaanse) mosterd;

- (zee-)zout, peper;

- 1 eetlepel (olijf-) olie;

- 2 (of meer, naar smaak) flinke eetlepels kwark, dikke yoghurt of zijden tofu;



Proef en voeg eventueel nog wat zout en peper toe. Meng alle ingrediënten voor de salade door elkaar, behalve de asperges en de tuinkruiden. Meng de dressing erdoorheen. Leg de asperges bovenop en strooi de tuinkruiden er overheen.

Variaties

Voeg hard gekookte eieren toe, of garnalen, of kleine stukjes magere beenham of rauwe ham (van het randje vet ontdaan), meng er fijn geschaafde courgette doorheen (hoeft niet geschild, wel gewassen), of stukjes gekookte (sperzie- of snij-)bonen. Gekookte erwten kunnen er ook bij.