Follow me...

donderdag 16 januari 2014

Zuurkool

Zuurkool met wortel, aardappels, amandelen en blokjes gebakken tofu


Het is zo simpel dat ik ervan overtuigd was dit recept al lang te hebben gegeven. En aan de andere kant doe ik het nooit helemaal op dezelfde manier, laat me altijd inspireren door het moment - en door wat er toevallig in huis is. En dus volg ik nooit precies hetzelfde recept.
Een constante is wel, dat ik het lekker vind als je ergens je tanden in kunt zetten. Daarom doe ik er eigenlijk altijd wortel in. En wat ui voor de smaak. Wat kaneel, karwij- of komijnzaad, laurier en jeneverbes om het zure van de kool wat te verminderen. En dat is het zo'n beetje - al kun je er allerlei variaties op bedenken (zie onderaan).
Oja, en zelf eet ik zuurkool nooit als stamppot. Dat vind ik zonde van de smaak. Maar het staat u natuurlijk vrij om er wel gekookte aardappelen door te stampen.


  • 500 g zuurkool (als u de zuurkool te zuur vindt, spoel hem dan goed af in een zeef onder de koude kraan);
  • 1 ui, gepeld, doormidden gesneden en vervolgens in dunne plakken;
  • 1 el (bv kokos-)olie;
  • 1 winterwortel of 2-3 kleinere (afhankelijk van de grootte), geschild en in plakjes;
  • 1 1 theelepel (1/2 teaspoon of cuiller à café, 2,5 ml) karwij- of komijnzaad;
  • 1 kaneelstokje, of 1 theelepel (1/2 teaspoon of cuiller à café, 2,5 ml) kaneelpoeder;
  • 1 laurierblad;
  • 6 jeneverbessen.



Fruit de ui in de (kokos-)olie tot hij glazig is; hij mag wat karameliseren, dat is een kwestie van smaak. Voeg de wortel toe, roerbak even mee, voeg dan de zuurkool toe en roer goed door. Voeg een bodempje water toe om aanbranden te voorkomen en kijk geregeld of het water misschien aangevuld moet worden. Draai het gas of de elektrische warmtebron laag en laat 20 minuten sudderen, tot de wortel beetgaar is en de zuurkool niet meer 'rauw' smaakt.

Variaties:


  • voeg een handvol bruine amandelen toe, of andere noten;
  • voeg wat geraspte citroenschil toe;
  • meng er partjes appel door;
  • meng er een kop gekookte witte bonen of andere peulvruchten door;
  • vervang het water door witte wijn;
  • vervang het water door het sap met 1 citroen, aangelengd met 1 groot glas water en gezoet met 1 el honing;
  • serveer er augurken bij - bijvoorbeeld (Poolse) augurken met dille en knoflook;
  • serveer er (scherpe Dijon-) mosterd bij;
  • geef er wat cranberrysaus bij (ook zo'n supersimpel recept).


Wat hier bij gegeten kan worden:


  • (al of niet in de schil) gekookte aardappels;
  • in de oven gepofte aardappels;
  • in de oven geroosterde pompoen, eventueel met in de oven geroosterde ui;
  • witte-bonenpuree;
  • quinoa;
  • (bruine of zilvervlies-) rijst;
  • een combinatie van bovenstaande mogelijkheden... of wat u maar wilt.
Bedenk in ieder geval: 'zuur' combineert goed met 'zoet'. Of met iets neutraals.

Als eiwitrijk gerecht hierbij kunt u , behalve voor de traditionele rookworst, kiezen voor:

  • (magere) varkenskarbonade of (beter nog) een varkenshaasje;
  • (magere) beenham (vraag de slager om dikke(re) plakken);
  • voor de vegetariërs onder ons:
    • (gerookte) tofu, in blokjes, gemarineerd in kerriepoeder (bv garam masala) of Ras-el-Hanout en/of sesamzaad (couscouskruiden) met een klein scheutje tamari-sojasaus en gebakken in een klein beetje olie;
    • gebakken plakken tempeh (zie boven).