Follow me...

zondag 14 april 2013

Lekkere restjes (3) Broodpudding met frambozen-perensaus

Broodpudding met Frambozen-perensaus






Brood is het voedsel dat het meest wordt weggegooid, terwijl het juist zo veelzijdig is en in zovele vormen ‘gerecycled’ kan worden.

Mijn moeder maakte vroeger van oud brood ‘broodschotel’ in de oven, een heel simpele versie met appel en rozijnen. Wij kinderen vonden het heerlijk.

Hieronder een luxere versie – maar bedenk: ik heb gebruikt wat ik in mijn (koel-) kast vond; ook hierbij zijn alle variaties mogelijk, u kunt allerlei dingen weglaten of juist toevoegen.





Voor 2 koppen oud brood (korst, alles mag):



1 kopje appelmoes (of water, of melk);

2 eieren, losgeklopt;

1 kopje rozijnen en/of gedroogde cranberry’s, gemengd;

2 kleine appeltjes of 1 grote, in heel dunne plakjes;

2 eetlepels honing (of bruine suiker, of stroop);

mespuntje kaneel, kardemom;

eventueel: amandelschaafsel of cacaopoeder;

boter of margarine om de bakvorm in te vetten.


Laat de rozijnen/cranberry’s weken in wat warm water. Scheur of breed het brood in kleine stukjes en week het in de appelmoes/het water/de melk tot het zacht is. Het moet niet al te zompig worden, giet in dat geval wat vocht af. Zet op dit punt de oven aan, op 200 graden. Giet de rozijnen en/of cranberry’s af en meng ze door het brood. Roer de losgeklopte eieren erdoorheen. Voeg de honing, de kaneel en de kardemom toe, dan de appeltjes. Vet de bakvorm in en bestrooi deze met amandelschaafsel, cacao of plakjes appel. Giet het mengsel over in de bakvorm. Ik heb een ringvormige bakvorm gebruikt, maar dat hoeft natuurlijk niet. Plaats de vorm in de onderste helft van de oven en bak zo’n 25-30 minuten, tot een spies, breinaald of mes er schoon uitkomt. Voorzichtig omkeren op een rooster, als het gerecht wat is afgekoeld overdoen op een bord. Lauwwarm is deze ‘broodpudding’ het lekkerst, met of zonder saus (zie hieronder).

Variaties


Voeg gedroogde en in stukjes geknipte abrikozen, dadels en/of vijgen toe (eventueel in plaats van de rozijnen); bekleed de ingevette bakvorm met maanzaad of sesam. Doe er appelmoes of dikke (bijvoorbeeld Griekse of Bulgaarse) yoghurt over, of vanillevla.


Frambozen-perensaus


Deze saus heb ik gemaakt toen de frambozen in de aanbieding waren en ik wat teveel gekocht had… De peren bleven ook bijna langer liggen dan nodig. Vandaar dat dit ook een vorm van ‘restverwerking’ was – maar dat hoeft natuurlijk niet.

Voor een jampot vol:

200 g frambozen;

2 niet al te grote peren, geschild, van klokhuis ontdaan en in stukjes;

2 eetlepels honing

1 flink stuk (3-4 cm) verse gemberwortel, geraspt (en dan liefst nog het raspsel door een knoflookpers gedrukt – maar dat hoeft niet per se);

½ theelepel kaneel;

1 eetlepel geleisuiker (om jam mee te maken).

Doe de frambozen, peren, honing, gember en kaneel in een pannetje en breng aan de kook. Laat alles een minuut of 10 doorkoken, tot het fruit heel zacht is, of met een houten lepeltje geplet kan worden. Voeg de geleisuiker toe, kook nog 1 minuut door. Haal van het vuur af en giet de saus door een fijne zeef (vanwege de pitjes in de frambozen) over in een brandschone jampot. Schroef de deksel erop, laat op z’n kop afkoelen. Bewaar in de koelkast, hij blijft geopend wel een paar weken goed en ongeopend maanden...

Variaties

Vervang de peren door (verse of gedroogde) abrikozen of perziken, door appel of door banaan (in dit laatste geval zou ik er minder honing door doen). Vervang de frambozen door ander zacht, rood fruit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten