Follow me...

donderdag 26 januari 2017

Zalmquiche


Deze zalmquiche is eigenlijk heel eenvoudig te maken en niettemin: effect gegarandeerd. Ik maak hem al jaren en het gaat eigenlijk nooit fout. Het was ooit (jááren geleden...) één van de beroemde 'fiches cuisine' van de Franse Elle. Die 'fiches' (uitneembare kaarten) zijn allemaal in boekvorm gepubliceerd en deze staat in het deeltje 'Cuisine de nos provinces'. Het recept staat, zie ik, nog steeds op de website van Elle à table. Het gold destijds als 'voorgerecht', maar daar is het wel een beetje te machtig voor. Met een lichte, groene sla is dit een perfect hoofdgerecht of een volledige lunch.

Benodigdheden (voor 6 porties)

voor de bodem*


  • 200 g bloem
  • 100 g ijskoude boter
  • 1 eigeel
  • 1/2 glas ijskoud water
  • snufje zout
  • (of een kant-en-klare korst- dan wel bladerdeegbodem)


voor de vulling


  • 200 g gerookte zalm, klein gesneden of in snippers
  • 4 hele eieren + 2 dooiers
  • 250 g crème fraîche (of zure room, of slagroom, of uitgelekte Griekse yogurt)
  • 50 g boter, in klontjes
  • (zwarte) peper (liefst vers uit de molen)
  • nootmuskaat (facultatief)
  • snufje zout (facultatief)


Werkwijze


Bodem*. 

De werkwijze staat hier uitgebreid beschreven.
In het kort: Doe bloem en zout in een kom, Snijd de boter (of de gestolde kokosolie) erboven snel in blokjes (zonder dat de boter smelt), voeg de eidooier toe (kan eventueel weggelaten worden) en begin met 3/4 van het water. Meng alles snel dooreen, hetzij met de hand (of met een deegsnijder), hetzij met de keukenmachine (lage/langzame stand, niet te lang draaien, in een paar minuten hoort het goed te zijn). Het is helemaal niet erg als alles niet perfect dooreen gemengd is, integendeel. Het deeg moet net loslaten van de kom en tot een bol te vormen zijn. Voeg wat meer water toe als het deeg te droog is, of eventueel wat meer bloem.

Wikkel de bol in plastic folie of in bakpapier en leg die één tot twee uur in de koelkast (of een dag tevoren). Rol de bal daarna 2, 3 keer uit en vouw hem iedere keer weer op. Rol het deeg tenslotte uit tot een dunne, ronde plak die bodem en opstaande randen van de ingevette en met bloem bestrooide vorm ruimschoots kan bedekken.
Prik de bodem een aantal keren in met een vork, snijd de randen bij. Plaats het geheel weer even in de koelkast (beter nog: in de vriezer), tot de vulling erin kan.

Voorverwarm de oven op 220 graden Celsius.

Vulling

Kluts eieren, eidooiers en room door elkaar. Wees royaal met (zwarte) peper uit de molen, proef en voeg een snufje versgeraspte nootmuskaat toe (zout is eigenlijk niet nodig omdat de zalm al zout is - tenzij u echt een zoutekauw bent). 

Spreid de gesnipperde zalm uit over de bodem. Giet het ei-room-mengsel erover. Verdeel de boterklontjes over de vulling.

Plaats de quiche in het midden van de oven. Ongeveer 30 minuten bakken. Houd hem intussen in de gaten, doe er een stuk bakpapier of aluminium over als de quiche te snel donker begint te worden. Als ze gaar is, is de vulling mooi gerezen, soms een beetje gebarsten (dat geeft niks). Een satéprikker of een mes moet er schoon uit komen. 

Alternatieven: 

  • Maak kleine taartjes, dan zo'n 20 minuten bakken
  • Gebruik (gegaarde) garnalen in plaats van zalm; het beste is om die eerst een beetje te roerbakken (bv met knoflook), tot ze nét gaar zijn (grijze garnalen worden dan roze, roze garnalen worden wit-achtig). Garnalen hebben meer 'pit' nodig dan zalm, wees daarom nóg royaler met peper, en voeg ook wat zout toe.