Follow me...

Bloedsinaasappel-tijmlimonade(-siroop)

Uit: Comptoir Libanais express, van Tony Kitous en Dan Lepard. Zie ook de bespreking van dit boek.

Dit is een goddelijk drankje, en in een handomdraai gemaakt. Als je geen bloedsinaasappels kunt krijgen (ze zijn elk jaar maar gedurende een vrij korte tijd verkrijgbaar), neem dan gewone perssinaasappels.

Ik heb het sap van de sinaasappels met de pulp vermengd, aI blijft daar niet heel veel van over, omdat je alles zeeft. Maar ik denk zomaar dat het nog iets meer smaak heeft zo.

Dan nu het recept, exact zoals in het boek:


Voor 200 ml siroop


  • 3 kleine takjes tijm, of meer naar smaak
  • 100 g lichtbruine rietsuiker
  • Gemalen ijs of ijsblokjes (hoeft niet per se)
  • Schil de sinaasappels met een dunschiller in smalle reepjes en doe de schilletjes met de takjes tijm in een pan.
  • Giet er 100 ml koud water bij, breng aan de kook en laat 5 minuten zachtjes pruttelen om de smaak uit de schilletjes te trekken.
  •  Doe de suiker erbij en laat het water inkoken tot een siroop.
  • Neem de pan van het vuur, roer het sap van de sinaasappels erdoor en giet de siroop door een zeef in een gesteriliseerde kan of pot. Doe in elk glas een handje gemalen ijs, giet er 3-4 eetlepels siroop bij en vul de glazen af met het water. 


Ik heb de siroop ongeveer een week in de koelkast bewaard, en hij bleef lekker tot het eind. Overigens geef ik de voorkeur aan plat water boven het door Tony Kitous aanbevolen water-met-bubbels. En dat geschaafde ijs is ook niet echt onmisbaar (al zal het, zeker in de zomer, heel lekker zijn). Kwestie van smaak.
Ik overweeg trouwens om er een volgende keer ijsblokjes van te maken, om er smaak mee te geven aan een glas water. Ik houd u op de hoogte.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten