Follow me...

Okra met verse koriander (en heerlijke saus)


Photo Bill Tarpenning - USDA, Publiek domein, Wikipedia.



Uit ComptoirLibanais express, van Tony Kitous en Dan Lepard. Zie ook de bespreking van dit boek.
‘Als je nog nooit okra hebt gegeten’, schrijven de auteurs, ‘is dit je kans. In dit recept gebruiken we de steeltjes okra (steeltjes? Ik zou ze eerder ‘vruchtjes’ noemen) in hun geheel, waardoor ze heerlijk zacht worden en niet de slijmerige textuur krijgen die ontstaat als je hem vóór het koken splitst of doormidden snijdt.’

Dat is een buitengewoon goede tip, want okra heeft inderdaad de onplezierige neiging om slijmerig te worden – reden waarom het niet mijn favoriete groentesoort is, maar op de markt (of bij de Turkse groenteboer) vind je soms wel hele mooie. En juist omdat het niet mijn favoriete groente is, wilde ik dit recept uitproberen om te zien of ik daardoor misschien van mening veranderde.
Wel… de saus is in ieder geval vurrukkuluk en de okra smaakt op deze manier een stuk beter dan in mijn herinnering.
Okra-vruchtjes zien er uit als minicourgettes of minikomkommertjes en ik denk eigenlijk dat je dit recept ook heel goed met in plakken gesneden courgette zou kunnen maken (of met aubergine, of zelfs met aardappels). De saus die hierbij hoort, is ook heerlijk over rijst, of bulgur, of kasha of… nouja, noem maar op.

Nodig, voor vier personen

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui, in ringen
  • 1 teen knoflook, in plakjes
  • 1 theelepel korianderzaad (ook wel: ketoembar), gestampt (of gemalen tot poeder)
  • 100 ml tomatenpuree (1 klein blikje)
  • 250 ml hete groentebouillon (of een bouillonblokje en kokend water)
  • 200 g okra
  • handvol gehakte/fijngesneden of -geknipte verse koriander
  • zout en peper uit de molen

Werkwijze


  • Verhit de olijfolie in een (koeken- of hapjes-)pan (met dikke bodem) op matig vuur en bak de ui, in ongeveer 10 minuten, goudbruin.
  • Roer de knoflook, het korianderzaad (ketoembar) en tomatenpuree erdoor en giet de  bouillon erbij. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat pruttelen tot de saus wat ingedikt en gebonden is (ongeveer een kwartier).
  • Blancheer intussen de gewassen okra 1 minuut in kokend water, giet ze af en doe ze in de pan bij de saus. Laat de okra een paar minuten pruttelen tot ze zacht zijn. 
  • Roer dan (van het vuur af) de fijngesneden, verse koriander erdoor en dien op (bijvoorbeeld met droge rijst of pilaf).

Variaties


  • Vervang de okra door in plakken gesneden courgette, roosjes bloemkool of haricots verts of sperzieboontjes (die moeten wel iets langer koken). 
  • Met (gegrilde) aubergines zou het ook kunnen (dan de blancheer- en kookfase overslaan, gewoon aubergines opdienen met de saus erover).
  • Vervang de verse koriander door peterselie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten