Follow me...

Plat Libanees broodUit: Comptoir Libanais express, van Tony Kitous en Dan Lepard. Zie ook de bespreking van dit boek.

De auteurs geven hier Dan’s recept bijna tussen neus en lippen, als iets wat je ‘ook nog even’ kunt doen, zo tussendoor…(al zeggen ze ergens anders dat het verstandig is om bakdagen in te lassen  en dan het resultaat in te vriezen). Wel waarschuwen ze dat echt goed ‘plat brood’ bakken een hele kunst is: ‘Als je ooit een bakker ermee aan het werk ziet, kijk dan goed hoe hij het doet. Het vereist veel vakmanschap en de manier waarop bakkers het deeg in de lucht draaien om het uit te rekken en te masseren zonder het te scheuren is heel bijzonder.’
Dat soort brood krijg je dus niet in een thuisoven, maar wat je er wél in kunt bakken, is niettemin heel lekker.

Hieronder volgt het recept zoals dat in Comptoir Libanais express staat, met een paar kleine aanpassingen.

Nodig voor 10 pittabroodjes of platte broden


 •       1 theelepel snelgist (droge bakkersgist)
 •          1 eetlepel suiker
 •        400 ml handwarm (niet heet) water
 •          2 eetlepels olijfolie
 •          600 g (wit) tarwebloem (patent)*
 •          1 theelepel (bakkers- of zee-)zout (natriumarm: weglaten of natriumarm zout gebruiken)

Werkwijze

·       ·         Los de gist en de suiker op in het water. Laat een paar minuten staan, totdat de oplossing een beetje begint te bubbelen.
·         Voeg eerst 2 eetlepels olijfolie toe.
·         Voeg dan de bloem en het zout toe, meng alles goed door elkaar en kneed het licht. Ik heb dit in de mixer op standaard gedaan, met de bakhaak; je zou het ook met een handmixer met bakhaken kunnen doen, en waarschijnlijk zelfs in de keukenmachine, maar laat het dan niet te lang doordraaien. Het moet goed soepel zijn en makkelijk loslaten.
·         Bedek het met een theedoek en laat het op een warme plaats een uur rijzen.
·         Voorverwarm dan de oven – én de met bakpapier of bakfolie belegde bakplaat of, beter nog, twee bakplaten! – op 240⁰ C – 250⁰ C (gasstand 9 of  zelfs 10, afhankelijk van hoe heet je oven kan worden), met een bakje water onderin (ik gebruik hier een druipbak voor).
·         Of (voor nog platter brood, zie hieronder): zet de grillpan op het vuur en laat die goed heet worden.
·         Neem het deeg (dat in volume verdubbeld moet zijn) uit de kom, stort het op een met bloem bestrooid werkvlak, verdeel het in twee helften. Zet de ene helft terug in de kom en zet die, toegedekt, terug op de warme plaats. Verdeel de andere helft in 5 bolletjes.

Voor pittabroodjes 

 • Rol de bolletjes uit  (met een met bloem bestoven deegroller) tot ze ongeveer 5 mm dik zijn. Haal dan de bakplaat of één van de bakplaten uit de oven (voorzichtig!), leg de uitgerolde plakken deeg erop, dek ze toe met een dunne theedoek (of met keukenpapier) en laat ze nog een minuut of 5 rijzen. 
 • Plaats dan de bakplaat in het midden van de oven, en bak de broodjes in 4-6 minuten gaar. Ze zijn dan héél licht gekleurd, maar als het goed is, hol van binnen, en ze klinken ook hol als je erop klopt.
 • Laat ze op een rooster afkoelen, onder een dunne theedoek om te voorkomen dat ze hard worden. 
 • Doe dan hetzelfde met de tweede helft van het deeg.

Als u de broodjes niet meteen opeet (zodra ze zijn afgekoeld, kunt u ze invriezen), piep ze dan voor gebruik even op, op de hete grillpan of in de broodrooster.

Voor nog platter brood

 • Rol één deegbolletje flinterdun uit, zo dun mogelijk. 
 • Laat het voor het bakken nog een paar minuten toegedekt rijzen, liefst op een warme plek. 
 • Bak het dan op de gloeiend hete grillpan in een paar minuten, eerst de ene kant, dan de andere. 
 • Leg het dan op een rooster, onder een dunne theedoek. 
 • Rol intussen het volgende bolletje, en zo voorts. 
Eet het brood zo snel mogelijk op, of vries het in. Voor gebruik oppiepen in broodrooster (als het daarin past) of op de hete grillpan.


__________________________

*) De auteurs bevelen bloem van harde tarwe aan, maar dat is niet altijd even gemakkelijk verkrijgbaar. Goed patentbloem (11-13% eiwit) werkt ook.

Recepten voor glutenvrije pittabroodjes (vooral Engelstalige, maar ook wel Nederlandse recepten) vind je te kust en te keur op Pinterest


Geen opmerkingen:

Een reactie posten