Een flink pannetje dikke saus |
Ik had boerenkoolstamppot gemaakt, erg lekker. Tenminste de eerste dag. Stamppot is eigenlijk niet zo 'mijn ding', ik heb niks tegen de smaak, integendeel, het is de consistentie, de structuur of hoe je het noemen wilt, die me tegenstaat. Hoe dan ook, vegetarische (en glutenvrije! met een handje rijst in plaats van de traditionele havermout) boerenkool mist toch, eerlijk gezegd, de vette sjuu en de rookworst die er de sjeu aan geven.
Dus bedacht ik dat er een soort 'pseudo' sjuu (of au jus, zoals men het pseudo-deftig wil zeggen in Canada...) bij moest komen. Maar hoe die even snel in elkaar te flansen?
Wel, dan kijk je in je voorraden en ziedaar. Een restje linzen, wat verse kruiden, een uitje, een stuk winterwortel... en het is gepiept.
Je hebt nodig:
1 kop (240 ml) rode linzen, gewassen
2 sjalotjes, gepeld en grof gehakt
1 ui, gehalveerd en in dunne ringen gesneden
(arachide-) olie
3 teentjes knoflook, geplet en gepeld
2 blaadjes laurier
blaadjes van 3 takjes tijm
blaadjes van 1/2 takje rozemarijn, fijn geknipt
halve winterwortel, geschild en in heel dunne (halve) plakjes
1 blikje tomatenpuree + 1 glas water
(selderij)zout, (zwarte) peper, nootmuskaat naar smaak, desgewenst mespuntje sumac
Zet de linzen op met ruim water, de sjalotjes en een klein beetje zout. Kook ze in ongeveer 20 minuten gaar, giet af, gooi het water niet weg.
Laat de ui 'smelten' en licht kleuren in de olie, voeg de knoflook, laurier, tijm, rozemarijn toe, roerbak nog een paar minuten op laag vuur. Voeg de wortel toe, weer een paar minuten roerbakken, zo nodig met wat water om aanbranden te voorkomen.
Voeg de tomatenpuree en het water toe. Roer alles goed door. Deksel erop, laat een minuut of 10 sudderen, tot de wortels zacht zijn. Voeg de linzen toe, roer door, voeg het kooknat toe voor zover nodig. Misschien moet er nog wat meer water door, het is een kwestie van smaak. Je kunt de saus ook dik laten en later desgewenst aanlengen.
Proef en maak op smaak met zout, peper, en desgewenst een beetje nootmuskaat en sumac. Haal de laurierblaadjes eruit, pureer (zo fijn of zo grof als je lekker vindt).
Klaar! En lekker!
De saus blijkt inderdaad goed te smaken bij boerenkoolstamppot, hoe gek de combinatie misschien lijkt! Wel maakt het dit gerecht wel nóg machtiger, maar je voegt tegelijkertijd ook eiwitten toe. De volgende dag heb ik de saus gegeten met gewone basmatirijst. Ook erg lekker! De rest ingevroren in kleine bakjes... Dat kan nog goed van pas komen deze winter.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten