Follow me...

donderdag 4 oktober 2012

Drie keer reuzenbonen

Reuzenbonen met champignons
Dit is een supermakkelijk recept - en superlekker. Ik heb het drie keer gegeten, en drie keer anders. Met 'alleen maar' tomatensaus - en daarnaast kun je aardappeltjes eten, of rijst, met een salade ernaast - klaar is Kees. De tweede dag heb ik er champignons bij gedaan en de derde dag nog wat water + tomatenblokjes toegevoegd en het geheel gepureerd tot soep. Elke dag weer: heerlijk! En zo snel klaar...

In dit recept ben ik uitgegaan van gedroogde bonen, van die hele grote, die ik 'olifantbonen' noem maar ik weet niet zeker of ze echt zo heten. Ga ervan uit dat de hoeveelheid verdubbelt na een nachtje/acht uur weken en nog eens verdubbelt na (ongeveer) een half uur koken. 1 kop (240 ml) wordt dus uiteindelijk 4 x zoveel - ongeveer een blik, zou ik zeggen.

Vermenigvuldig de hoeveelheden met het aantal personen (en/of het aantal gewenste maaltijden); de gegeven hoeveelheden zijn goed voor 3x 1 maaltijd voor 1 persoon.

Bonen met tomatensaus
1 kop gedroogde reuzen- of 'olifant'-bonen (of gewone witte, bruine of rode bonen)
bouquet garni (tijm, laurier, rozemarijn, peterselie)
2-3 tenen (roze) knoflook, geplet
1/2 blik (van 400 g) tomaten(-blokjes), gepureerd (de rest bewaren voor de soep!)
(selderij-)zout
peper uit de molen
peterselie, oregano, en andere verse kruiden

Kook de bonen met de knoflook, het bouquet garni en 1/2 theelepel (teaspoon, 5 ml) (selderij-) zout; ongeveer een half uur, tot ze gaar zijn maar niet uit elkaar vallen.
Giet af en doe terug in de pan, met de gepureerde tomaten. Maak op smaak met peper uit de molen en eventueel meer zout. Vul een glas met verse peterselie, oregano, basilicum, dille, bieslook of wat u maar heeft aan verse tuinkruiden en knip die fijn. Over de bonen strooien. Serveren met - naar wens - rijst, (gebakken) aardappeltjes, andere groenten (b.v. bloemkool of broccoli) en wat salade (b.v. komkommer met yoghurt, dille, peper en zout - of groene salade) ernaast.

Bonen met champignons
Behalve de (rest van de) bonen:
200 g in reepjes gesneden champignons (die zijn zo verkrijgbaar bij een bekende grootgrutter)
1/2 tl garam masala (of een andere kerrie)
1/2 tl komijn (al dan niet gemalen)
snuifje sumac (Turkse winkel)
1 teentje knoflook, uitgeperst
1/2 tl (selderij-)zout
zwarte peper uit de molen
(olijf-)olie om in te bakken

Roerbak de champignons in niet meer dan 1 el olie (spray of kwast de wok ermee in) met de specerijen,het zout en de knoflook tot ze zacht en bruin zijn en hun vocht verloren hebben. Meng met de bonen. Breng op smaak met peper en eventueel meer zout. Klaar. Men salade ernaast, wat yoghurt en/of fruit toe een complete maaltijd.

Bonensoep
Wat nog over is van de bonen
1/2 blik (van 400 g) tomaten(-blokjes), gepureerd (de rest van het blik, dus)
(selderij-) zout
3-4 eetlepels ragfijn geschaafde, met citroen bespenkelde venkelknol
dille, peterselie, fijngeknipt
Verhit alles tot aan het kookpunt, laat een paar seconden doorkoken, dan van het vuur nemen en pureren. Klaar. Serveer met crackers, of lekker knapperig (stok-)brood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten