Follow me...

vrijdag 23 juli 2010

Van dieetleed naar smulpartij: gevulde tomaten en courgettesalade

From Japie's Kookboek

Dezer dagen moet ik geregeld koken voor drie mensen – van wie de één zoutarm moet eten, de tweede vetarm en diabetisch, terwijl de derde juist calorierijke maaltijden nodig heeft om aan te sterken. Ga er maar aanstaan.

Toch bleek het minder moeilijk dan ik aanvankelijk dacht. De oplossing: zoutarm (met veel kruiden!) en vetarm koken en vervolgens de individuele porties zo nodig verrijken, bijvoorbeeld met crème fraîche (smaakt heel goed in andijviestamppot, waar trouwens ook uitgebakken spekjes bij kunnen) of olijfolie. Het gemakkelijkst zijn die variaties natuurlijk te realiseren wanneer het gerecht toch al bestaat uit individuele porties, zoals gevulde tomaten (zie hieronder).

Zout kan altijd op het bord toegevoegd worden, al ontdekten de betrokkenen verrast dat de toevoeging van kruiden en specerijen zout vaak overbodig maakt. Ze hebben in elk geval zitten smullen. 

Gevulde tomaten
Voor 3 personen
225 – 300 g rijst (afhankelijk van de smaaklust van de eters; reken 75 tot 100 g per persoon)
1 kaneelstokje
1 anijsster
2 cardamompeulen
2-3 kruidnagels
6 flinke vleestomaten
600 g (biologisch) mager rundergehakt
2 (volkoren) beschuiten
1 ei
2 flinke theelepels knoflookpoeder (of 2 tenen, uitgeperst)
Oreganoblaadjes (handvol)
Salie (3-4 blaadjes)
Basilicum (ong. 12 blaadjes)
1-2 takje(s) tijm (alleen de blaadjes)
Peterselie naar smaak
Zwarte peper uit de molen
Nootmuskaat
1 theelepel sumac (facultatief)
Olijfolie


Snijd het kapje van de tomaten af, hol ze uit (zet het binnenste van de tomaten opzij voor een spaghetti-saus) en zet ze omgekeerd op een stuk dubbel of driedubbel gevouwen keukendoek.

Kook intussen de rijst (droog), volgens de aanwijzingen op het pak. Doe het kaneelstokje, de anijs, cardamom en kruidnagel in het water, dan de rijst; het gemakkelijkst is het om de specerijen in een thee-ei, of in een papieren thee- of koffiefilter of een stukje gaas mee te laten koken, dan kunt u ze er later zo uitvissen, al komen ze in principe wel bovendrijven. Alleen de kaneelstok kunt u rustig los laten ‘zwemmen’, die vindt u altijd terug. Zet de rijst, wanneer hij klaar is, met pan en al onder een dekbed, in de theemuts, een hooikist of op een andere warme plaats.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Leg 6 basilicumblaadjes opzij, doe de rest, met de tijm, peterselie, oregano en salie in een glas of kom en knip ze fijn. Doe het gehakt in een grote kom, breek het ei erboven, wrijf twee beschuiten tegen elkaar fijn boven de kom, geef flink wat draaien aan de pepermolen, rasp wat nootmuskaat boven de kom. Voeg de fijngeknipte kruiden toe en de sumac toe. Kneed het geheel met natte handen totdat alles goed gemengd is. Verdeel het gehaktmengsel in zes ballen en vul daarmee de tomaten. Zet het ‘hoedje’ er bovenop.
Plaats de gevulde tomaten in een ovenschotel, of in twee schotels als u een grote oven hebt: één schotel met twee tomaten en één met vier. Giet wat olijfolie over de tweepersoons- schotel. Is uw oven te klein om er twee schotels tegelijk in te garen, voeg dan de olijfolie pas toe op het bord van degene(n) die hem ‘mag’ of zelfs ‘moet’ hebben. Gaar de gevulde tomaten in 30 – 40 minuten. Ze zijn goed wanneer het gehakt stevig is.

Serveer met de rijst en een lauwe courgettesalade (gewoon wat citroensap over niet al te gaar gekookte courgettes, met fijngeknipte peterselie en eventueel andere kruiden, peper en sumac).

De vulling in dit recept kan ook gebruikt worden voor courgettes: in de lengte en vervolgens (als ze erg groot zijn) in de breedte doormidden snijden en het middelste deel (de zaadjes) eruit halen met een appelboor. Ik zou dan bovenop toch wat geraspte kaas strooien, courgettes zijn doorgaans erg flauw. Reken 1 à 2 stukken courgette per persoon. Hier zou ik niet een courgettesalade maar een tomatensalade bij serveren, met wat basilicum en desgewenst plakjes mozzarella (di buffola).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten