Follow me...

woensdag 16 februari 2011

Selderij-pompoensoep


Pompoen is zo'n veelzijdige groente, de hele herfst en winter door verkrijgbaar en ook nog goedkoop, dat ik bijna altijd wel zo'n oranje bol in huis heb. Ze zijn ook zo mooi. Ik vind het moeilijk om de verleiding te weerstaan.

Laatst had ik ook nog een aangebroken bos bleekselderij in de koelkast liggen en vond dat ik daar toch eens iets mee moest doen. Nog een aantal ingrediënten erbij gegraaid - en ziedaar, in een handomdraai, een grote pan soep waarvan ik, eerlijk gezegd, het grootste deel heb ingevroren. Hij is geheel vetvrij en kan desgewenst zonder zout of gluten gemaakt worden (neem dan b.v. rijst in plaats van penne). Hij vult goed en smaakt niet bepaald naar 'dieet'!



U hebt nodig:

  • 2 laurierbladeren
  • 2 kruidnagels
  • 4 tenen knoflook
  • duimpje verse gember
  • 6 stengels bleekselderij
  • 1 kleine winterwortel of grote waspeen
  • 1 venkelknol
  • 2-3 aardappelen, kruimig
  • 1 middelgrote pompoen
  • 1 pakje (150 g) Sprouty (gemengde bonen met kiem) of andere bonen (gaar)
  • 3 handjes volkoren penne
  • (facultatief) zout en peper naar smaak
  • handje (geroosterd) amandelschaafsel
  • geraspte kaas, Zwitserse strooikaas of chapons.

Voor de chapons:
  • Dunne sneetjes (oud) brood
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • paar eetlepels geraspte kaas, b.v. Parmezaanse of Peccorino.

Laurier, kruidnagels, geraspte of in kleine stukjes gesneden gember en dito knoflook opzetten met 2 l water en een klein beetje zout. (Ik doe de laurierblaadjes en kruidnagels in een papieren theefilter – te koop in de betere thee- en koffiewinkels, ook in sommige supermarkten; een koffiefilter kan ook). 

Borstel de pompoen goed schoon en zet hem in de week in heet water. Selderijstengels wassen (met de afwasborstel onder de kraan) en in stukjes snijden, aan kokende water toevoegen, en vervolgens de andere groenten en aardappelen, allemaal geschild en/of gewassen en in kleine stukjes. Daarna de sprouty. Als u geen sprouty (natuurwinkels) kunt krijgen, neem dan een half blik (400 g) uitgelekte andere bonen – of, beter, gebruik gedroogde bonen die u zelf heeft gekookt. Sprouty heeft een kooktijd van 15 – 20 minuten, al naar gelang de door u gewenste zachtheid. Gekookte bonen kunt u op het laatste moment toevoegen.

Voeg als laatste groente de pompoen toe: halveren, pitten en ‘baard’ verwijderen (een ijslepel kan hierbij handig zijn), in kleine stukken snijden (en eventueel schillen; bij een biologische pompoen hoeft dat niet, bij een ‘butternut’ of ‘flespompoen’ wel).

Als allerlaatste de penne (of andere pasta; of rijst) in de pan strooien en het geheel nog zo’n 10 minuten laten koken (volg aanwijzingen op het pak).

Breng op smaak met peper en zout (als u en uw tafelgasten niet natriumarm hoeven te eten). Serveer met (desgewenst) geraspte kaas en in een droge koekenpan geroosterd amandelschaafsel (blijf er bij! Haal ze van het vuur en uit de pan zodra de amandelen beginnen te kleuren). Zet zout, peper en geraspte kaas op tafel, zodat iedereen het voor zich op smaak kan afmaken.

In plaats van geraspte kaas kunt u er ook ‘chapons’ bij serveren: smeer (oudbakken) boterhammetjes aan weerszijden in met knoflook, doe er geraspte kaas op en zet het geheel even onder de gril of in de oven; snijd de geroosterde boterhammetjes diagonaal door. Laat de kaas achterwege in een natriumarm dieet.