Follow me...

dinsdag 25 september 2012

Vegetarische curry met rijst


Soms probeer je iets uit – gewoon, met wat je in de koelkast hebt liggen – en pakt dat meteen heel goed uit. Ik had kort tevoren in Trouw twee recepten gelezen die me erg lekker leken, maar waarvoor ik de ingrediënten op dat moment niet in huis had. Tineke Sluijter beschreef een vegetarische curry (met o.a. broccoli), Rianne Buis gaf het recept voor een salade met biet, bonen en makreel. Watertandend allebei, voor een andere keer, besloot ik. Maar beide recepten inspireerden me tot het bedenken van deze persoonlijke vegetarische curry (heb onlangs weer eens vlees gegeten en dat viel helemaal verkeerd; ben dus voorlopig vegetariër).

Snijbiet is een ouderwetse groente (zo ouderwets dat zelfs mijn klassieke Wannee er over zwijgt) die nu herontdekt is. Ik had er paar handjes van gekocht met het idee er een salade van te maken – die prachtige rode stelen, dat donkere groen – maar het kwam er even niet van. Bleekselderij, uien en wortels heb ik eigenlijk altijd wel in huis; je kunt er van alles mee, van soep tot salades. Ook gember en knoflook behoren tot mijn vaste ingrediënten, maar je kunt de verse exemplaren natuurlijk altijd vervangen door de poedervorm. Verder lag er nog wat venkel en er waren een paar stengels sereh die in de toko naar me lagen te lonken maar nu nodig op moesten. De combinatie bleek niet alleen fraai, met die rode snijbietstengels en de oranje wortels tussen het groen van de andere groenten en het bruin van de linzen, maar ook verbazend lekker.

U hebt nodig:
1 flinke (rode) ui, doormidden en dan in dunne, halve ringen gesneden
2 teentjes knoflook, uitgeperst
3 cm gemberwortel, geschild en geraspt
1 rood of groen pepertje, zaadlijsten verwijderd, heel klein gesneden (facultatief)
2-3 stengels sereh (citroengras) of een mespuntje sereh-poeder
Paar kerrieblaadjes (facultatief)
3 stengels bleekselderij, in kleine reepjes
3-4 (bos-)wortels of waspenen, schoongeboend of geschild en in plakjes
½ venkelknol (of 1 klein knolletje), in dunne reepjes
2 aardappelen, schoongeboend of geschild en in kleine blokjes
Paar handjes snijbiet; de stelen in stukjes van plm 1 cm gesneden, de bladeren grof gescheurd.
(kokos- of sesam-) olie
½ theelepel (2,5 ml) kaneel
½ theelepel (2,5 ml) gemalen komijn (djinten)
¼ theelepel (1,25 ml) korianderpoeder
¼ theelepel (1,25 ml) fenegriek
zout (indien gewenst)
fijngeknipte, verse koriander of peterselie


1 kop linzen, gewassen
1 bouquet garni (takje tijm, blaadje laurier, paar takjes peterselie, zo mogelijk takje rozemarijn, samengebonden)

basmati rijst (75 gram per persoon), kaneelstok, kruidnagel, zo mogelijk kardemom en steranijs.

Begin met het koken van de rijst in ruim water (liefst met kaneelstokje, 2 kruidnagels, 2 kardemompeulen of een mespunt kardemompoeder en zo mogelijk een stukje steranijs). Ik voeg geen zout toe. Kook de rijst een minuut of 6, giet dan af, doe de rijst terug in de pan (met de specerijen) en zet deze op een warme plaats (in de theemuts, onder een dekbed, kussen of opgevouwen deken) tot de curry klaar is. Gooi niet al het kookwater weg, houd ongeveer een kop apart.

Zet dan de linzen op in ruim water met het bouquet garni en een klein beetje zout (ik doe er ½ theelepel in). Kook de linzen in ongeveer 20 minuten (niet te) gaar en laat ze dan in het kookwater staan.

Verwarm 2 eetlepels olie (kokosolie is heel lekker hierbij, maar andere olie kan ook) in een grote wok met dikke bodem en antiaanbaklaag. Doe de fijngesneden ui erin en roerbak een paar minuten op hoog vuur, tot de ui zacht (doorschijnend) wordt en heel licht begint te kleuren. Voeg de knoflook, gember en (als u dit gebruikt) het pepertje toe. Nog even roerbakken. Voeg alle groenten behalve het blad van de snijbiet toe. Zo’n 8-10 minuten roerbakken, nog steeds op hoog vuur, tot alles beetgaar is maar nog iets aan de stevige kant. Mocht de groente gaan aanbakken, voeg dan wat van het rijstenat toe, beetje bij beetje.
Voeg de kaneel, komijn, fenegriek en koriander toe, zo nodig nog wat water, en de bladeren van de snijbiet. Nog een minuut of 2 roerbakken. Draai het gas laag. Voeg dan de inmiddels gare linzen toe, met wat ‘aanhangend’ kookwater (maar haal de kruiden eruit); het geheel moet lekker sjeuiig zijn, niet echt nat maar vooral niet droog. Proef en voeg zo nodig nog wat zout toe.
Haal de specerijen uit de rijst, maak hem luchtig met een vork, schep op de borden. Schep de curry erbij/erop. Strooi er fijn geknipte, verse koriander of peterselie over.




Mogelijke variaties:
- vervang de snijbiet door spinazie of rabarber of een combinatie van rauwe biet (in dunne plakjes) en rabarber (dan proeven of er niet een beetje suiker bij moet; gember- of andere siroop kan ook);
- vervang de linzen door kikkererwten of (witte) bonen, desgewenst uit blik;
- het zout kunt u, als u zoutarm wilt of moet eten, heel goed weglaten of nog verminderen; het gerecht is ook zonder zout heel smakelijk (of gebruik anders natriumarm zout).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten