500 g cottage cheese (Hüttenkäse)
1 el fijngeknipte, verse rozemarijnblaadjes
½ ui, gesnipperd
1 kop grof geraspte of fijn geschaafde wortel
1 kop (diepvries) tuinbonen of doperwten (of andere
peulvruchten)
1 kop havermout of zemelen
3 losgeklopte eieren
½ theelepel (dus 2,5 l) zout
(zwarte) peper uit de molen, desgewenst wat nootmuscaat
Sesamzaadjes om er overheen te sprenkelen (of wat
amandelschaafsel)
½ kop bruine (ongepelde, ongebrande) amandelen (of even in
een droge koekenpan geroosterde witte amandelen).
Knoflook om de ovenschaal mee in te wrijven
Olie om de ovenschaal in te vetten.
Voorverwarm de oven op 180 °. Doe
de cottage cheese in een grote kom. Klop de eieren er door. Roer de groenten
erdoor heen evenals de rozemarijn, het zout, de peper en desgewenst een snuifje
(versgeraspte) nootmuskaat. Proef en maak op smaak. Roer de amandelen erdoorheen.
Wrijf een hoge ovenschaal in met de knoflook en vet hem in met een kwast. Doe
het mengsel in de ovenschaal. Strooi de sesamzaadjes (of geschaafde amandelen) bovenop,
plaats de schaal net onder het midden van de oven. Laat ongeveer een uur staan.
Tegelijkertijd, op een met
bakpapier (of een ovenmatje) en met olie ingekwaste bakplaat, kunt u heerlijke
aardappeltjes mee bakken. Neem smakelijke aardappelen (Opperdoezers, Roseval)
en boen ze schoon als ze niet te oud zijn en een niet te dikke schil hebben
(anders moeten ze geschild worden). Snijd ze in stukjes van zo’n 2 cm en kwast
ze goed in met (olijf-) olie. Strooi er wat fijngeknipte tuinkruiden over:
tijmblaadjes, rozemarijnblaadjes. Zet de bakplaat een richel hoger dan de
ovenschotel. De aardappeltjes zouden gelijkertijd klaar moeten zijn. Strooi er
desgewenst nog wat fijngeknipte peterselie over en serveer met fleur de sel (smakelijk
zeezout tussen grof en fijn in). Geef er nog een (groene) salade bij en uw
maaltijd is compleet.
Variatie: vervang (een deel van de)
cottage cheese door eventueel uitgelekte (geiten) kwark of Griekse yoghurt. Varieer de groenten: neem
stukjes pompoen en knolselderij, bijvoorbeeld, of broccoli, bloemkool of (rauwe) biet; probeer eens spruitjes, of meng er wat stukjes stevige, zoetzure
appel door.
Laat uiteraard het zout weg als dit natriumarm moet zijn (of vervang het door dieet- of kaliumzout).
Laat uiteraard het zout weg als dit natriumarm moet zijn (of vervang het door dieet- of kaliumzout).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten