500 g cottage cheese (Hüttenkäse)
1 el fijngeknipte, verse rozemarijnblaadjes
½ ui, gesnipperd
1 kop grof geraspte of fijn geschaafde wortel
1 kop (diepvries) tuinbonen of doperwten (of andere
peulvruchten)
1 kop havermout of zemelen
3 losgeklopte eieren
½ theelepel (dus 2,5 l) zout
(zwarte) peper uit de molen, desgewenst wat nootmuscaat
Sesamzaadjes om er overheen te sprenkelen (of wat
amandelschaafsel)
½ kop bruine (ongepelde, ongebrande) amandelen (of even in
een droge koekenpan geroosterde witte amandelen).
Knoflook om de ovenschaal mee in te wrijven
Olie om de ovenschaal in te vetten.
Voorverwarm de oven op 180 °. Doe
de cottage cheese in een grote kom. Klop de eieren er door. Roer de groenten
erdoor heen evenals de rozemarijn, het zout, de peper en desgewenst een snuifje
(versgeraspte) nootmuskaat. Proef en maak op smaak. Roer de amandelen erdoorheen.
Wrijf een hoge ovenschaal in met de knoflook en vet hem in met een kwast. Doe
het mengsel in de ovenschaal. Strooi de sesamzaadjes (of geschaafde amandelen) bovenop,
plaats de schaal net onder het midden van de oven. Laat ongeveer een uur staan.

Variatie: vervang (een deel van de)
cottage cheese door eventueel uitgelekte (geiten) kwark of Griekse yoghurt. Varieer de groenten: neem
stukjes pompoen en knolselderij, bijvoorbeeld, of broccoli, bloemkool of (rauwe) biet; probeer eens spruitjes, of meng er wat stukjes stevige, zoetzure
appel door.
Laat uiteraard het zout weg als dit natriumarm moet zijn (of vervang het door dieet- of kaliumzout).
Laat uiteraard het zout weg als dit natriumarm moet zijn (of vervang het door dieet- of kaliumzout).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten