Follow me...

maandag 21 januari 2013

Rode kool

Rode kool, ui, appel, laurier en kaneel. Nog wat kruidnagels, een beetje olie...


De hieronder beschreven 'universele saus' en zijn broertje ('nog meer saus') zijn ook heel lekker met rode kool – al dan niet geserveerd als stamppot. Persoonlijk eet ik de kool liever ‘los’ en niet eens altijd met aardappels. Rijst, quinoa, of bulgur smaken er ook prima bij. 

Eet je de rode kool wel als stamppot, kook dan de (kruimige) aardappels apart, met of zonder zout, stamp ze als ze gaar (en droog) zijn en roer er een scheutje (soja) room, of een klein klontje boter of margarine door, zodat het wat sjeuiige puree wordt.

Op smaak maken met (zout en) peper (liefst uit de molen). Door de kool mengen en serveren, al of niet met een van de hieronder omschreven sauzen en al of niet met extra appelmoes.Je hebt nodig:

1 middelgrote ui, doormidden en dan heel fijn gesneden

1 rode kool, fijngesneden (in de lengte halveren, dan nog een keer en vervolgens kleine reepjes afsnijden)

1 heel grote of 2 kleinere goudreinet(ten), geschild, klokhuis verwijderd en in partjes

3 laurierbladen, liefst vers

2-3 kaneelstok

2-3 kruidnagels

1 eetlepel olie

Zout en peper naar smaak

Laat de olie warm worden in een pan met dikke bodem, voeg dan de gesneden ui toe en laat op zacht vuur glazig worden. Als je wat donkerder, meer gekarameliseerde uien wilt, laat u ze wat langer staan. Wel goed opletten dat ze niet verbranden. Zijn de uien gaar naar wens, voeg dan de specerijen toe, de rode kool en de stukjes appel. Voeg een bodempje (heet) water toe. Smoor 30-40 minuten op laag vuur, af en toe even doorroeren. Haal, als de rode kool gaar is, kaneelstokjes, laurier en zo mogelijk de kruidnagels eruit (of waarschuw jedisgenoten). Serveer met aardappel(puree), rijst, quinoa, bulgur of wat je maar wilt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten