Follow me...

maandag 17 maart 2014

Tijgergarnalen met groenten en rijstnoedels


We noemen ze 'rijstnoedels', maar ik zag dat die Aziatische vermicelli in feite gemaakt zijn van maïszetmeel en nog een andere soort (tapioca?) zetmeel die ik vergeten ben - maar niet van rijst (al horen deze in principe wel glutenvrij te zijn).

Het was een recept dat in me opkwam toen ik in mijn koelkast keek - zoals zo vaak gebeurt. Daar stond dus een restje van die 'rijstnoedels' of 'vermicelli', over van een maaltijd waarin het hoofdgerecht bestond uit gegrilde tijgergarnalen à la vietnamienne*.

Verder had ik (onder andere) groene asperges liggen, sugarsnaps, wat bloemkool, pepertjes en in de vriezer had ik nog tuinerwten. Knoflook, gember en ui (in dit geval zelfs een bosuitje) heb ik altijd wel in huis. Ook in de vriezer: nog meer tijgergarnalen (je koopt ze nu eenmaal in een groot pak, dat niet in één keer op gaat - gelukkig maar, want goedkoop zijn ze niet, hoewel het weer meevalt als je per maaltijd rekent). In de kast stonden verder sesamzaadjes en ongebrande cashewnoten. Geen verse sereh (citroengras, lemon grass) in huis, wel in poedervorm.

Voor dit gerecht heb ik gebruikt (voor 1 persoon of eventueel 2 personen, als er nog een ander gerechtje bij geserveerd wordt):

- handje cashewnoten
- 1 flinke eetlepel sesamzaad

- ong. 1 teaspoon (5 ml) cocosolie
- bosuitje, in ringetjes
- 10-12 gepelde, rauwe tijgergarnalen (of gamba's of andere grote garnalen)
- 3 knoflooktenen, uitgeperst
- stukje 3-4 cm gember, geraspt
- serehpoeder, 1/2 tsp (2,5 ml) of 1 stengel verse, geknakt en geknoopt
- 1 pepertje, van zaadlijsten ontdaan en in kleine ringetjes gesneden (dit kunt u weglaten als u het gerecht minder pittig wilt)
- 6 asperges, harde stukje eraf, de rest schuin gesneden in stukjes van plm 3 cm
- flinke hand sugarsnaps
- handje bloemkoolroosjes
- 1/2 kop (120 ml) diepvries-tuinerwten

- ongeveer 1 kop (200-240 ml) gekookte rijstnoedels
- sap van 1/2 citroen
- desgewenst: scheutje sojasaus (tamari of, voor de zoutarmen, natriumarme ketjap).

- om te garneren: fijn gescheurde of geknipte verse koriander, of peterselie.

Laat de garnalen (enigszins) ontdooien.

Rooster de ongebrande cashewnoten in de droge koekenpan of wok. Blijf erbij, het gaat heel snel. Doe ze over in een kom en laat rusten. Doe vervolgens hetzelfde met de sesamzaadjes. Deze fase kunt u overslaan als de noten en zaadjes al geroosterd/gebrand zijn.

Doe de tuinerwten in een pannetje met een bodem water, voeg de sugarsnaps en na twee minuten de stukjes asperge toe. Laat dan nog 3 minuten doorkoken. Giet af op een vergiet en laat rusten.

Laat het kokosvet smelten in de wok/koekenpan, doe daar - als de olie heet is - de bosuitjes, de (iets ontdooide) garnalen in, schep ze een paar keer om en voeg de sereh, knoflook, het en geraspte gember toe. Blijf omscheppen en haal de garnalen eruit zodra ze heel lichtroze beginnen te kleuren en niet meer transparant zijn. Ze mogen vooral niet te gaar (=donkerroze) worden, dan worden ze meteen droog en taai. Laat de garnalen uitlekken tussen lagen keukenpapier, probeer voor zover mogelijk de kruiden in de pan te laten.

Doe nu de rijstnoedels in de wok of koekenpan, schep ze om, voeg de groenten toe en de noten en het sesamzaad, schep weer om, zodat alles weer doorwarmt en doe er op het laatst ook de garnalen bij. Voeg het citroensap toe en eventueel een klein scheutje water, om aanbakken te voorkomen. Laat het gerecht warm  worden, maar niet meer garen, zet de pan desnoods op een plaatje. Proef en voeg naar wens een scheutje sojasaus toe.

Serveer meteen (zonder de serehstengel, indien van toepassing), in een kom of op een bord, garneer met verse koriander (die scheur ik liever om er geen pap van te maken) of (min of meer) fijngeknipte peterselie.

* Voor de gegrilde tijgergarnalen à la vietnamienne: reken 10-12 garnalen per persoon, verder 1 verse serehstengel, het zachte deel in kleine stukjes gesneden, 1 teen knoflook, fijngehakt, 2-3 cm gember, dito, 1-2 bosuitje(s), in ringetjes.
Kwast de grilpan en de garnalen in met olie en laat hem flink heet worden. Gril eerst de kruiden, dan de garnalen. Niet te gaar laten worden (ze moeten heel licht roze en net niet transparant meer zijn)! Serveren met witte rijst of rijstnoedels en een groene salade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten