Follow me...

woensdag 8 april 2015

GremolataDit is een 'saus', smaakmaker of hoe u het noemen wilt die bij heel veel gerechten te gebruiken is. Zelfs gewoon op brood. Het is een van de vele gerechten waar 'superfood' (ja, heus) peterselie het hoofdbestanddeel van vormt. (Klik hier voor de eigenschappen van peterselie en hoe dit kruid het beste te bewaren)

U hebt nodig:


  • 1 bosje platte peterselie
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • (de geraspte schil van) 1 citroen
  • (Grof) zout (of fleur de sel, of vers gemalen zout) en vers gemalen zwarte peper


Knip, hak of snijd de blaadjes van de peterselie (en de dunne steeltjes) heel fijn. Pers de knoflook uit en meng die met de peterselie. Meng de citroenrasp (let op dat u alleen het geel meeneemt; het witte gedeelte is bitter) erdoor. Maak op smaak met zout en peper. 

U kunt dit mengsel zo gebruiken, u kunt het ook in een vijzel of met een staafmixer fijnmaken tot moes (dat is een kwestie van smaak). Gremolata is te gebruiken als saus/smaakmaker bij van alles en nog wat: op pasta, rijst of groenten, maar net zo goed op gebakken/gegrilde tofu of een gebakken kalfsoester of varkenscarbonaatje, om maar wat te noemen. U kunt het ook op (geroosterd) brood of crackers doen.


Variatie: 

Voeg blokjes verse tomaten toe (tomaten 1 minuut in kokend water onderdompelen, schillen, vocht en pitjes verwijderen (kan in de fous-y-tout-soep, of in een pastasaus) en het vruchtvlees in heel kleine blokjes snijden/hakken); zo wordt het bruschetta, om toastjes of, beter nog, geroosterd ciabattabrood mee te beleggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten