Follow me...

dinsdag 3 mei 2016

Falafel crumble

Vandaag weer eens het allersimpelste van het allersimpelste gerecht gemaakt. De snelle falafel, of falafel-crumble, zoals Rianne Buis het noemde in haar stukje in Trouw.

Haar recept is geïnspireerd op dat van Mark Bittman van de New York Times, een kok een foodblogger die ik ook graag lees en wiens recepten smakelijk, origineel en doorgaans niet al te gecompliceerd zijn.

De echte falafel neemt nogal wat tijd, maar deze gaat echt supersnel - om te maken als je al honger hebt. Omdat ze wat droger zijn dan de 'normale', vallen ze een beetje uit elkaar, maar dat is helemaal niet erg.
Met een groene sla of tomatensalade (of een mix van beide) en een pittabroodje is het een heerlijke, voedzame lunch.
De falafel van Mark Bittman

Nodig voor 2 personen


  • 1 blik kikkererwten, uitgelekt
  • 3-4 eetlepels olie (bij voorkeur met een neutrale smaak, zoals arachide- of zonnebloemolie)
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 1 theelepel* komijn (al dan niet gemalen)
  • 1/2 theelepel* korianderpoeder of gestampte korianderkorrels of 1 theelepel gedroogde koriander 
  • 1/2 theelepel chilivlokken of cayennepeper (facultatief)
  • 1 theelepel sesamzaad
  • handje fijngeknipte peterselie of verse koriander
  • naar smaak peper en eventueel zout

  • Voor de saus:
  • dikke Turkse of Griekse yoghurt (liefst 10 % vet)
  • verse, fijngeknipte kruiden (peterselie, munt, dille, basilicum, rucola... wat je maar hebt)
  • naar smaak peper en desgewenst zout.

Bereiding


  • Doe 1-2 el olie in een koekenpan met goede anti-aanbaklaag, op matig vuur. Voeg achtereenvolgens toe: knoflook, komijn, koriander en (als u die gebruikt) chilivlokken of cayennepeper. Roer even door, voeg dan het sesamzaad toe (pas op: het gaat knetteren en in/uit de pan springen) en tot slot de goed uitgelekte kikkererwten.
  • Roerbak een minuut of wat, tot een en ander licht begint te kleuren. 
  • Doe het gas uit, prak de kikkererwten fijn (ik doe dat gewoon in de koekenpan, met een houten spatel, maar het kan ook op een bord, waar u de inhoud van de koekenpan in omkiepert), maar het is helemaal niet erg als er ook nog stukjes of zelfs hele erwten tussendoor zitten. Meng de peterselie of koriander erdoor.
  • Kieper alles op een bord, als u dat nog niet gedaan had, maak met natte handen kleine balletjes (ongeveer ter grootte van een kleine bitterbal) van het prutje. Ze mogen best een beetje grillig van vorm zijn, dat geeft niks. Proef en maak op smaak met peper en zo nodig zout,voeg eventueel nog wat kruiden toe.


    Vervolgens zijn er twee methoden, ze werken allebei. De ene is alleen wat vetarmer dan de andere.
  • Maak de koekenpan schoon en doe er 3 eetlepels olie in. Even heet laten worden, dan op hoog vuur de balletjes erin bakken. Sommige zullen uit elkaar vallen. Als de balletjes mooi bruin zijn, goed laten uitlekken op keukenpapier.
  • In een grill-oventje, met de grill op stand onder én boven. Bekleed het bakje van het oventje met aluminiumfolie en bestrijk dat met wat olie. Plaats de balletjes erin en kwast ze ook goed in met olie. Bak ze in ongeveer 15 minuten. De kruimels zullen mooi bruin zijn, de balletjes wat minder, maar ze zijn lang niet zo vet als die uit de koekenpan.

Maak intussen de yoghurtsaus en de vinaigrette voor de sla (1 eetlepel citroensap, 1 forse theelepel* (Dijon-) mosterd, mespuntje zout, peper naar smaak, 2-3 eetlepels olijfolie, alles goed kloppen; poreven en zo nodig op smaak maken met meer peper en/of zout).
Dien op met of in een even opgepiept pittabroodje.