Follow me...

zondag 19 januari 2014

gepofte appels

Weer zo'n heel simpel recept dat toch heel bijzonder kan smaken. En waarop tal van variaties mogelijk zijn. Deze keer heb ik er bakgember door gedaan, omdat ik die in huis had... ;-) Kijk dus in uw voorraadkast en laat u inspireren.

Voor twee personen hebt u nodig:


  • 2 appels naar keuze (in dit geval waren het Elstars);
  • 1 volle el van de volgende ingrediënten (en/of):
    • rozijnen, krenten, in stukjes geknipte abrikozen, in de vijzel gestampte hazelnoten, in een droge koekenpan geroosterd amandelschaafsel (pas op! Dit gaat heel snel!);
  • 2 el bakgember (of in stukjes gesneden stemgember);
  • mespuntje gemalen kaneel;
  • mespuntje gemalen kardemom;
  • 4 kruidnagels;
  • 4 el vloeibare (bijvoorbeeld acacia-) honing.




Warm de oven voor op 150 graden.

Was de appels, prik ze in met een vork en haal het klokhuis eruit met een appelboor. Plaats ze in een ovenvaste schaal. Doe het gedroogde fruit en de (hazel-) noten in de opening en de rest eromheen op de bodem van de schaal. Voeg een heel klein bodempje water toe (een paar eetlepels; uit de appels zelf komt ook nog vocht).
Prik twee kruidnagels in iedere appel en bestrooi de appels met de kaneel en de kardemom. Strooi de bakgember of stemgember erover en eromheen.
Bedruppel de appels met (ongeveer) 2 eetlepels vloeibare honing, bijvoorbeeld acaciahoning.

Plaats de schotel onderin de oven, laat hem ongeveer een uur staan, houd hem wel in de gaten. De oven kan heter of minder heet. In het eerste geval moet u héél goed op de appels letten, want hoe heter de oven, hoe sneller de appels uit elkaar dreigen te spatten. Hoe lager de temperatuur, hoe mooier vast ze blijven, maar hoe langer het duurt. Mijn grootmoeder pofte appels op de schoorsteenmantel (boven de hete kolenkachel). Dat duurde uren...

Serveer met:


  • een klodder crème fraîche, zelf geklopte slagroom (met weinig of geen suiker), dikke Griekse yoghurt of dikke kwark;
  • een klodder cranberrysaus, jam, of wat u maar wilt...
  • op een beschuit of taartbodempje;
  • een combinatie van bovenstaande suggesties...


Variaties:


  • Vervang de bak- of stemgember door een mespuntje gemberpoeder of een stukje (2 cm) geraspte en zo mogelijk uitgeperste (bv in knoflookpers) verse gember;
  • voeg geraspte citroenschil toe en desgewenst een eetlepel citroensap of sinaasappelsap (dan is er misschien wel meer suiker/honing nodig);
  • gebruik andere zuidvruchten: ontpitte pruimen, dadels, vijgen, in stukjes geknipt of gesneden...
  • neem walnoten of amandelen in plaats van de hazelnoten, of een mengsel;
  • vervang de honing door agavesiroop, esdoornsiroop (maple syrup), dadelsiroop, stroop, (bruine) suiker, rietsuiker of zelfs zoetstof.