Follow me...

dinsdag 13 mei 2014

Bietensalade à ma façon


Zoals zo dikwijls ging ik, met een rammelende maag, weer eens kijken wat er in de koelkast lag (veel!), met nog steeds Tara Duggan's Root to Stalk Cooking in gedachten.
Er lagen al allerlei stronkjes, harde stukken blad en meer, goed in plastic doosjes en zakken verpakt, te wachten om in de soep/een saus te gaan. Er lagen ook verse radijsblaadjes, en een bos wortels met mooi, zacht groen. Overigens kunt u dit groene spul ook vervangen door 'gewone' (liefst platbladige) peterselie of andere tuinkruiden. Dragon smaakt hier ongetwijfeld ook heel lekker bij, en een vleugje salie zal ook vast niet misstaan.
En zoals heel vaak had ik eigenlijk geen tijd om te koken... maar juist dan ontspant het. Ach, dacht ik, biet en aardappel zijn al gekookt, de dressing is gemaakt... fluitje van een cent, kwestie van een paar minuten. Dat valt natuurlijk altijd iets tegen: je moet biet en aardappel schillen en net als de appel klein snijden, het groen wassen, drogen en heel fijn knippen (anders is wortelloof hard), denken wat er nog meer bij zou kunnen... en dan moet je het nog opeten! Dat laatste ging verrassend snel. Het is dat ik nog andere dingen had voor de lunch (een lekkere bagel...), anders had ik alles achter elkaar opgegeten. Deze bietensalade is echt superjammie (hoe popiejopie dat ook klinkt, sorry...)!

Voor 2 (hoofdgerecht) of 4 (voorgerecht) personen:

  • 1 rode biet, gekookt en geschild
  • 1 middelgrote aardappel , gekookt en geschild
  • 1/2 appel, van klokhuis ontdaan (niet geschild) en in kleine stukjes (elstar)
  • 1/4 avocado, in stukjes/plakjes
  • 1 el olijven
  • 1 el kappertjes
  • 1 el cashew noten
  • 1 el fijngeknipte peterselie
  • 1 el fijngeknipt groen van radijs en wortel

Dressing:

  • Sap van 1 citroen
  • Zout, peper
  • 1 el Dijon mosterd
  • 4 el olijfolie
  • 4 el zijden tofu of kwark of dikke yoghurt
  • Knoflook, geperst
Biet en aardappel waren in de oven (in bakpapier bij gebrek aan aluminiumfolie; 180°, 45-50 minuten) bereid, maar kunnen gewoon gekookt/gestoomd zijn.
Neem van wortel- en radijsloof alleen de mooie blaadjes;  dikke steeltjes eraf snijden. Heel fijn knippen, hakken of snijden. Lelijke blaadjes rücksichtslos weggooien. Neem ongeveer 5-6 radijsblaadjes en een handje wortelloof. Het komt er niet zo héél erg op aan.
Doe in kleine stukjes of plakjes gesneden biet en aardappel in een slakom met de avocado en de halve appel.
Maak de dressing, maak op smaak met zout en peper, haal de benodigde hoeveelheid - 4 of 5 el - eraf (berg de rest op in goed afsluitbare doos), meng al het fijngesneden groen erdoor, spreid uit over salade, goed mengen. Voeg noten,  olijven en kappertjes toe. Weer goed mengen. Proef, kijk of er nog zout en/of peper bij moet, maak op smaak.
Opdienen en opeten! Lekker met knapperig brood, of crackers, of (kikkererwten-) flensjes, blini's of poffertjes.

Variaties:

  • gebruik in plaats van wortel- en radijsloof alleen peterselie of (ook) andere tuinkruiden (dragon, dille, beetje salie);
  • vervang de cashewnoten door walnoten, bruine amandelen of dito hazelnoten; of door gemengde noten, al dan niet gezouten;
  • meng er een eetlepel of 2 cranberries door;
  • voeg (stukjes) augurk toe;
  • voeg er een paar blaadjes vrij klein gescheurde Romeinse sla aan toe;
  • ik zou niet weten hoe dit gerecht zoutarm te maken, behalve door dieetzout in plaats van zeezout te gebruiken; maar dan moeten uiteraard de olijven en kappertjes komen te vervallen. Misschien dan wat meer noten en/of in een droge pan geroosterd sesamzaad (en nóg meer tuinkruiden, en wellicht ook sumac) toevoegen, om het gerecht toch de 'pit' te geven die de zoetige biet nodig heeft.

1 opmerking:

  1. Voor een natriumarme versie de olijven, kappertjes en zout weglaten; de mosterd vervangen door natriumarme mosterd van Damhert; voor de extra bite zou je fijngesneden natriumarme augurkjes van Kesbeke kunnen gebruiken.
    Lekker recept!!!

    BeantwoordenVerwijderen