Follow me...

maandag 28 juli 2014

Groentenmuffins of –cake



Toen ik deze muffins en cake maakte, wist ik niet eens dat 2014 het Europese jaar tegen de voedselverspilling was (European Year against Food Waste)… Het is wel een goed idee trouwens, want we gooien veel te veel weg. Maar ik deed het puur en simpel omdat de groenten waarmee ik bouillon had getrokken, zo lekker roken dat ik het zonde vond om ze weg te doen. Deze koekjes/broodjes/muffins (noem ze zoals u wilt) zijn niet alleen verrassend lekker, je kunt ze ook heel goed invriezen en smaken, ontdooid, weer net zo lekker.

Voor 12 grote muffins of 6 grote muffins en een cake:
  • De groenten van groentenbouillon, gepureerd
  • 3-4 eieren (3 grote, 4 kleine)
  • ½ kop zijden tofu, kwark, yoghurt, cottage cheese of karnemelk
  • ½ kop (ong. 30 g) geraspte kaas en/of verbrokkelde feta
  • 1 flinke kop gekookte rijst (of gort, quinoa, bulgur, couscous of wat u toevallig heeft staan; brood- of beschuitkruim mag ook)
  • 150 – 180 g kikkererwtenmeel (zie onderaan)
  • 1 opgehoopte theelepel (5 ml of 8 g) bakpoeder
  • 1 opgehoopte theelepel (5 ml of 8 g) baksoda
  • 2 el fijngeknipte gemengde tuinkruiden: peterselie, bieslook, basilicum, dragon, dille, salie…
  • Naar smaak en naar keuze: 1 tl komijn, wat geraspte gember of gemberpoeder, een handje zaden (sesamzaad, lijnzaad, pompoenpitten, chiazaad, hennepzaad… naar keus)
  • Peper en zout naar smaak

Voorverwarm de oven op 200°.

Meng alle ingrediënten (behalve zout en peper) in de keukenmachine. Het moet een dik cake-achtig beslag worden. Is het te dun, voeg dan nog wat meel of broodkruim toe. Is het meer brood- dan cakedeeg, doe er dan een extra ei bij, of wat kwark of iets dergelijks. Varieer naar wens, belangrijk is (behalve de smaak uiteraard) de dikte van het beslag. Het moet dikker zijn dan voor pannenkoeken, meer zoals hele dikke pap of, zoals gezegd, cakebeslag. Proef en voeg zonodig zout en peper toe.

Giet het beslag in de (ingevette, of met bakpapier beklede) vorm(en) (siliconen vormen hoeft u niet of nauwelijks in te vetten). Plaats ze in de onderste helft van de oven, draai de temperatuur terug tot 180°en bak de koek in 35-40 minuten (cake) of 20-30 minuten (muffins) gaar. Een schone spies moet er droog uitkomen, maar de koek moet nog wel elastisch aanvoelen. Als je voorzichtig op de bovenkant drukt, moet die gemakkelijk terugveren.

Laat de koek een minuut of 10 nagaren in de vorm en keer hem dan om op een rooster. Laat hem volledig afkoelen.

Dit soort koekjes is lekker bij soep, als snack, bij de borrel, als hapje voor onderweg.

Variaties:

  • Gebruik een andere groente, bijvoorbeeld venkel, heel fijn geschaafd/geraspt (1/2 venkelknol = 1 flinke kop van 250 ml). 
  • Heeft u geen baksoda (natriumbicarbonaat; toko!), gebruik dan een dubbele hoeveelheid bakpoeder.
  • Een andere soort meel is ook mogelijk. Ik denk dat het niet uitmaakt welk meel je gebruikt; ik had toevallig veel kikkererwtenmeel en het leek me ook een lekkere combinatie; maar rijstmeel, maïsmeel, tapiocameel – of gewoon tarwebloem, of een mix, dat moet allemaal goed zijn.
  • Probeer eens wat exotische specerijen toe te voegen: sumac (Turkse of Marokkaanse winkel; roodkleurig poeder met een frisse smaak) of een mengsel dat za’atar heet (sesam, dille, tijm) en uit het Midden-Oosten afkomstig is. Of experimenteer met andere kruiden of specerijen… 
  • Varieer met soorten kaas.
  • Vervang de eieren door dezelfde hoeveelheid verbrokkelde tofu.