Follow me...

vrijdag 20 februari 2015

Hartige muffins met biet en meiraapjes


Ik ben dol op hartige broodjes, muffins, koekjes, pannenkoeken, quiches,  noem maar op - al was het maar omdat ze zo handig zijn. Makkelijk te maken, goed in te vriezen en je hebt altijd een snack bij de hand. De vraag is: wat stop je erin? De mogelijkheden zijn schier oneindig. Een grote bron van inspiratie is, ook in dit opzicht, Heidi Swanson, haar prachtige kookboeken en haar kookblog, 101cookbooks. Op een van haar meest recente (februari 2015) staan 'hapjes' van (boeren)kool en quinoa. Die moet ik nog uitproberen (zeer binnenkort: toevallig heb ik boerenkool in de koelkast...).

Die koelkast is dus je beste, dagelijkse inspiratiebron: kijk naar wat je in voorraad hebt en gebruik dat... In een worteltjestaart verving ik eens een deel van de wortel door biet – gewoon, omdat ik niet genoeg wortel in huis had en wel biet. En Jamie Oliver verwerkt biet in een chocoladetaart, dus waarom niet? Het resultaat was heerlijk. Dus waarom geen bietjes verwerken in hartige muffins? Ze zijn lekker bij soep of als tussendoortje en u kunt ze heel goed invriezen.

Je hebt nodig:

  • 3 eieren
  • 3 el cottage cheese (of ricotta)
  • ½ geraspte rauwe (en geschilde) biet (in dit geval Choggia biet, misschien iets steviger en minder 'kleurrijk' dan ‘gewone’ rode biet, al kan die natuurlijk ook)
  • ½ geraspte rauwe (en geschilde) meiraap (ong. 100 g)
  • 200 g kikkererwtenmeel (toko); een andere meelsoort mag ook
  • 50 g kleefrijstmeel of tapiocazetmeel, maiszetmeel of aardappelmeel
  • 2 theelepels (5 ml, 8 g) bakpoeder
  • ½ theelepel zout
  • 50 g geraspte pittige kaas
  • 1 theelepel komijn
  • 2 theelepels gedroogde origano
  • 2 theelepels tijm (gedroogd; indien vers, alleen de bloemen)
  • 2 theelepels sesam
  • 1 el pompoenpitten
  • Zout en peper naar smaak

Verwarm de oven voor op 180°.

Klop de eieren tot ze lichtgeel zijn en als een dikke pap van de klopper aflopen, voeg de cottage cheese of ricotta toe en klop nog even door tot het ei-kaasmengsel zoveel mogelijk een geheel vormt.

Meng de droge bestanddelen : de meelsoorten, bakpoeder, zout, droge kruiden. Voeg dit, al kloppend, beetje bij beetje aan het eimengsel toe. Rooster het sesamzaad kort in een droge koekenpan. Pas op: het gaat heel snel! Doe desgewenst (hoeft niet) hetzelfde met de pompoenpitten. Spatel zaad en pitten door het beslag, dat de dikte moet hebben van cakebeslag: dikker dan pannenkoekenbeslag, vloeibaarder dan koekjes- of brooddeeg. Is het te dun, voeg dan nog wat bloem toe, is het te dik, doe er een ei bij. Proef en maak op smaak met zout en peper.

Giet het beslag in de ingevette muffinvormpjes en plaats die op een bakblik in de oven, in de onderste helft. Ze rijzen het beste als u de oven niet in de turbostand gebruikt, maar met onderwarmte. Laat ze in 20-25 minuten garen. Een satéprikker moet er droog uitkomen. Mochten ze te licht van kleur blijven naar uw smaak, plaats ze dan een paar minuten op een hogere richel.

Tien minuten laten afkoelen in de vormpjes, daarna op een rooster storten.

Variaties:

  • Vervang een van de groentes door geraspte wortel of (maar dat geeft een meer uitgesproken smaak) selderijknol;
  • Varieer met zaden en/of noten: neem gehakte of grof gestampte walnoten, hazelnoten, of amandelen; zaden zijn er te kust en te keur: chiazaad, hennepzaad, lijnzaad, noem maar op. Allemaal vol mineralen en, naar verluidt, antioxidanten.
  • Knip er verse tuinkruiden door: dragon, salie (voorzichtig, niet te veel), rozemarijn, basilicum, peterselie: het is allemaal goed;
  • Gebruik haver-, boekweit-, spelt of quinoameel – of gewoon tarwebloem! Iedere meelsoort heeft een eigen smaak. De een is rijker aan eiwitten (en/of gluten), de ander aan mineralen. Variëren is altijd goed.