Follow me...

woensdag 12 augustus 2015

Hartige wentelteefjes - Faux croque

Nu dacht ik toch echt dat ik het recept voor (hartige of zoete) wentelteefjes al eens gegeven had. Het is zo simpel, zo snel klaar te maken en zó lekker en voedzaam! En het is een perfecte manier om van je oude brood af te komen. Maar het stond nog niet in deze blog. Bij deze dus. (* en ** verwijzen naar de glutenvrije, respectievelijk lactosevrije variant.)
Zoete wentelteefjes (heerlijk als luxe ontbijt...) zijn wat bekender dan de hartige, maar op deze manier vormen ze een voedzame maaltijd, die een beetje doet denken aan de Franse croque-monsieur - maar dan anders. Un faux croque, quoi...
Nog een kleine toelichting. Ik bak graag met karnemelk in plaats van gewone melk. Karnemelk is wat dikker en als je hem met iets anders (zoals ei, in dit geval) mengt, proef je helemaal niet het zurige (bovendien is karnemelk veel armer aan lactose dan gewone melk - dit voor de lactosevrijen onder ons). Ook heb ik in deze versie gekozen voor de Turkse cottage cheese, wat droger en 'kaziger' dan onze Hüttenkäse bijvoorbeeld. Maar het maakt allemaal niet zo veel uit.

'Faux-croques' met aardappeltjes en een frisse salade: een volledige (lunch-) maaltijd


Per persoon heb je nodig:


  • 2 sneetjes stevig oud brood* (met korst en al)
  • 1 glas (naar wens karne- of soja-)melk** (of meer indien nodig)
  • 1 flinke eetlepel geraspte parmezaanse (of andere pittige) kaas** (of meer - naar smaak)
  • 1 flinke eetlepel (Turkse) cottage cheese, zonodig iets uitgelekt**
  • peper uit de molen
  • (zout is meestal niet nodig)
  • Boter of olie om te bakken
  • Desgewenst: peterselie om te bestrooien


Doe de (karne-, soja- of gewone koe-) melk in een diep bord, klop het ei met de kaas en cottage cheese (of tofu) in een ander diep bord. Doe er versgemalen peper bij.
Week ieder van de sneden brood in de (karne-)melk tot ook de korstjes tamelijk zacht zijn (maar de boterham mag niet uit elkaar vallen!). Hevel het brood dan over in de melk-kaas melange.
Laat een dot boter smelten in een koekenpan met anti-aanbaklaag (op laag vuur), of gebruik wat olie. Kwast het vet uit over de pan, zo heb je minder nodig. Hevel voorzichtig ieder van de boterhammen over in de koekenpan. Laat zachtjes bakken, zo'n vijf minuten, tot de bovenkant min of meer gestold is. Keer de wentelteefjes/croques dan voorzichtig om, en laat nog even doorgaren tot ook de andere kant goudbruin is. Strooi er desgewenst op het bord wat fijngeknipte peterselie over. Goed verpakt in een stevige doos kan dit ook dienst doen als meeneemlunch.

Met een frisse salade en wat fruit toe is dit een complete maaltijd!

Variaties:


  • * Voor de glutenvrije versie: gebruik glutenvrij brood! 
  • ** Lactosevrij: 'zure' melkproducten zoals karnemek en yoghurt of kwark zijn veel armer aan lactose dan 'gewone', zoete melk en harde kaassoorten (zoals parmezaanse of Goudse kaas) bevatten nauwelijks lactose; maar als je echt helemaal geen lactose binnen wilt krijgen, kun je beter lactosevrije melk of (ongezoete) sojamelk gebruiken. Vervang de kaas dan door glutenvrije kaas (of door zijden tofu en voeg wat zout en nootmuskaat toe - en/of maak de variatie met tomaat).
  • Croque-madame: met tomaat. leg een tomaat (of 2 tomaten) in plakjes in de warme koekenpan, voordat je het brood erin doet. Laat heel even bakken. Voeg dan het brood toe, zo dat dit precies de plakjes tomaat bedekt. Leg nog wat plakjes bovenop. Laat vijf minuten doorbakken, draai het brood dan voorzichtig om en bak de andere kant.
    Andere mogelijkheid (misschien iets makkelijker): bak de plakjes tomaat apart (hetzij in een andere koekenpan, hetzij in dezelfde als die groot genoeg is) en doe ze er op het bord bij - desgewenst met een paar blaadjes krokante sla en/of wat kleingescheurde blaadjes basilicum.
  • Dubbele croque: leg de twee gebakken boterhammen op elkaar, met een plak ham of wat gebakken tomaatjes en/of gebakken champignons ertussen.
  • Een natriumarme versie heb ik helaas nog niet kunnen bedenken. Ik vermoed dat er wel iets te doen is met tofu vermengd met diverse specerijen en/of verse kruiden. Suggesties zijn welkom!
'Faux croque'met plakjes tomaat (in dit geval apart gebakken), basilicum, wat sla - en een restje sperziebonen... Heb over de groente wat granaatappelsiroop gedruppeld (balsemico azijn kan ook; olie hoeft niet, het is al vet genoeg)





Geen opmerkingen:

Een reactie posten