Follow me...

maandag 2 november 2015

Appel-ui-chutney



Tja, en toen stond ik ineens aan het hoofd van twee flinke dozen zure appeltjes... Heerlijk, en geweldig om van alles mee te kunnen doen, maar je blijft even bezig. Jam gemaakt (met groene tomaat en dadels), appeltaart, appelcrumble, héél veel appelmoes... en toen bleef er nog zo'n kleine 2 kg over, zij het dat sommige appeltjes een beetje vermoeid begonnen te worden... Er moest snel iets mee gebeuren. Chutney! Het is even wat werk (vooral al dat schillen, de rest is een fluitje van een cent), maar dan heb je ook wat. 

Nodig voor zo'n 1,5 liter chutney (ja, het slinkt...)

  • olie om te bakken (bv koolzaadolie), 2-3 el**
  • 3 rode uien, geschild, in kwarten, gesneden
  • 5 sjalotten, geschild, gehalveerd, nog eens gehalveerd, gesneden
  • 1 stukje gember (3-4 cm), in kleine stukjes
  • 1 knoflook, geschild en in kleine stukjes/plakjes
  • sap van 1 citroen
  • 1 el (wijn-) azijn 
  • 1 tsp kaneel**
  • 2 Adjuma of Madame Jeanette pepers, 1 rood, 1 geel*, zaad en zaadlijsten verwijderd, in heel kleine stukjes
  • 1/2 tsp kardamom**
  • 1/2 tsp koriander**
  • (zwarte) peper uit de molen
  • 4-6 el honing (of meer indien nodig; hoeveelheid hangt ook af van zoetheid appelen)**
  • 1-2 tsp (selderij-) zout (begin met 1, voeg na proeven eventueel meer toe); gebruik indien nodig dieetzout**
  • 1,5 kg (zure of friszure) appelen, geschild, van klokhuis ontdaan en in stukken/stukjes (gewicht na schillen etc)
  • 3 (bos-)wortelen, geschild, grof geraspt
  • 1 Turks komkommertje, gewassen en in kleine stukjes (of 1/4 tot 1/2 gewone komkommer)
  • water (houd flink wat water bij de hand) 
* Mag u weglaten of halveren als u niet van pittig houdt.
* * Maten: 1 eetlepel/el = 15 ml, 1 theelepel/tl/tsp (teaspoon) = 5 ml

Warm de olie in in grote pan met dikke bodem. Doe uien en sjalotten in de pan. Laat zacht worden onder regelmatig roeren (niet donkerbruin laten worden!). Voeg citroen en azijn toe (ik heb rode wijnazijn gebruikt, maar elke lekkere azijn is goed).
Doe er eventueel wat water bij, als de boel dreigt aan te branden of aan te koeken. Voeg knoflook, pepers, specerijen, honing en zout (begin et 1 tl) en peper toe. Goed doorroeren. Voeg de stukjes appel toe. Als u verschillende graden van zachtheid wilt, kunt u ze beetje bij beetje toevoegen. Dan wordt een deel appelmoes, terwijl anders stukjes nog betrekkelijk stevig zijn. Dat is een kwestie van keuze en smaak.

Laat het appel-uimengsel rustig pruttelen, eventueel op een plaatje. Roer regelmatig door, en voeg zo nodig water toe zodra de boel dreigt droog te koken/aan te branden. Ik heb er best heel wat water bij moeten schenken.
Laat pruttelen tot de appelstukjes bijna allemaal zacht zijn (maar nog geen prut). Dit kan een half uur tot een uur duren, dat ligt vooral aan de hardheid van de appelen. Voeg dan de geraspte wortels toe. Roer door. Voeg tenslotte de komkommer toe. Laat nog even trekken/pruttelen, tot u een min of homogene massa hebt. Roer door, proef en maak op smaak met zout/suiker/honing en eventueel peper.
Breng de chutney over in brandschone potten. Sluit die af en laat ze omgekeerd afkoelen. De chutney is het lekkerst als u de potjes één of beter twee weken laat staan voordat u ze opent. Dan zijn de geuren en smaken goed door elkaar getrokken. 
Ongeopend blijft chutney verscheidene maanden goed, zeker als u ze in de koelkast bewaart (hoewel dat geen must is).
Heerlijk bij rijst, kip, allerlei groenten, of zelfs bij een boterham met kaas.